LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Označením Regionální produkt Jizerských hor se pyšní už přes 60 výrobků

13.12.2016
Jste příznivcem místních potravin, přemýšlíte o zajímavých a originálních vánočních dárcích pro své blízké nebo si chcete zachovat památku na návštěvu Jizerských hor v podobě výjimečného suvenýru? Pak vás jistě zaujmou výrobky se značkou Regionální produkt Jizerské hory, kterou dlouhodobě podporuje Liberecký kraj. Jejím nositelem je aktuálně přes 60 výrobků.
Ilustrační snímek | Foto: Liberecký kraj
"Regionální produkce je jednou z podstatných atrakcí našeho kraje. Ať už návštěvník ochutná místní typický sýr, seznámí se s výrobky sklářů nebo jiných řemeslníků, vždy v něm zůstane motivace k návratu do našeho kraje," říká na adresu regionálních produktů Květa Vinklátová, radní pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

V roce 2016 byla vyhlášena pátá výzva pro výrobce, kteří chtějí označit původ svých produktů ve vztahu k Jizerským horám. Na výběru přihlášených produktů se podíleli zástupci partnerů, jimiž jsou Turistický region Jizerské hory, město Smržovka a Liberecký kraj a také zástupci samotných výrobců. Hodnotili originalitu původu i kvalitu odrážející typické rysy krajiny Jizerských hor např. v používaných surovinách nebo výrobních postupech. Smysl značky spočívá v podpoře marketingu místních firem a zároveň v podpoře cestovního ruchu a propagaci území.

Na dvouleté období 2017 - 2018 získalo značku Regionální produkt Jizerské hory 63 originálních výrobků ze severu Čech. Obdrželi certifikát, který je vytištěn na originálním ručním papíře jednoho z nositelů značky, dílny Papyrea.

Mezi nositeli značky najdete potraviny - Jizerskou klobásu, ovčí sýry nebo Jizerský uzený sýr, balíčkové maso či svatomartinskou husu, výběr medů, sladké pečivo i široký sortiment nápojů. Novinkou jsou lahodné pochoutky z libereckého Zmrzlinářství LEDA. Novou kategorii bylo třeba vytvořit pro ovocné zavařeniny a nominovali se do ní dva výrobci s Naivními marmeládami z Janova a Dobrotami od tetičky z Proseče. Netradiční a velmi zajímavá je kávová limonáda liberecké firmy Double Brew.

Kategorie řemeslných výrobků jsou odvozeny od surovin původu. Snad největším překvapením jsou v novém ročníku originální dřevěné hračky sdružení Pol Eno z Jablonce. Jako dozvuk Lucemburského roku pak překvapily historické oděvy a doplňky z ateliéru Na křídlech snů z Huti. Největší počet nových přihlášek zaznamenala kategorie Sklo, a to v podobě tradičních skleněných perliček a výrobků z nich - bižuterie, šperků a ozdob, ale také sad k domácímu tvoření.

Informace o všech nositelích značky najdete na www.jizerske-vyrobky.cz. Vyšla také mapa s kontakty a výběrem profilů výrobků. Podle ní si můžete do Jizerských hor naplánovat i zajímavé a nevšední výlety. Najdete ji v turistických informačních centrech i u samotných výrobců.

"Když soutěž vznikla, zapojilo se pouze několik výrobců, postupně ale jejich počet výrazně vzrostl. Značka si získává prestiž a stále větší zájem vyvolává i mezi výrobci, kteří o její získání usilují. Podporovat regionální produkty se vytrvale snaží i Liberecký kraj, který je dává např. návštěvám jako dárky a upomínku na náš kraj a zručnost místních řemeslníků či farmářů. Výrobky místních výrobců využíváme také pro propagaci kraje na veletrzích cestovního ruchu u nás i v zahraniční," zdůrazňuje Květa Vinklátová.

Značka vznikla v roce 2010 z podnětu koordinátora - MAS Frýdlantsko. Od začátku se na všech aktivitách kolem ní podílí také partneři - Turistický region Jizerské hory a město Smržovka. Dlouhodobou podporu jim poskytuje Liberecký kraj.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Na Liberecku došlo ke změně uzavřených pásem kvůli africkému moru prasat

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s vývojem nákazové situace znovu upravuje hranice uzavřených pásem vytýčených na Liberecku z důvodu výskytu afrického moru prasat (AMP) v tamní populaci divokých prasat. Do tzv. uzavřeného pásma II, tedy ...

V libereckém Ideathonu zvítězily projekty s virtuální realitou pro Crystal Valley a výuková aplikace pro iQLANDII

Více než šedesát středoškoláků a vysokoškoláků zaplnilo ze čtvrtka na pátek vratislavické Desítky a spolkové centrum IGI. Zúčastnili se čtvrtého roční ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Liberec ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...





Čtvrtek 2.5.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes