LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Šedesát let od založení tanvaldského gymnázia

07.10.2016
Gymnázium a Obchodní akademie, Tanvald, příspěvková organizace zřizovaná Libereckým krajem, letos slaví šedesát let od svého vzniku. Oslavy šedesátiletého výročí se uskuteční 15. října 2016 od 9 hodin v budově gymnázia, městském kině Jas a sportovní hale Výšina. Zváni jsou nejen absolventi, ale i široká veřejnost.
Tanvaldské gymnázium | Foto: Liberecký kraj
Gymnázium Tanvald má za sebou bohatou historii. Psal se rok 1956, kdy do lavic tehdejší jedenáctileté školy v Tanvaldu, přímé předchůdkyně dnešního gymnázia, usedlo čtyřicet studentů, kteří se o tři roky později stali prvními absolventy. V Almanachu tohoto historicky prvního ročníku se mimo jiné píše: "Řada skvělých profesorů nás dobře připravila na další život a většinu na vysokoškolské studium. Nejvíce našich spolužáků zůstalo po celý život spjato se školou, učitelství se stalo jejich posláním. Z těch dalších se rekrutovali nositelé zajímavých profesí a oborů - chemie, strojírenství, astronomie, geologie, geodézie, virologie, justice, historie - a svoje nepominutelné místo v životě našli i ti, kterým z různých důvodů nebylo dopřáno pokračovat ve vyšším studiu nebo pro jejichž profesní zaměření nebylo vysokoškolské studium nezbytné."

Dnes tito lidé tráví zasloužené chvíle odpočinku, zároveň bohužel řada z nich tu už není, ale všichni byli a jsou po právu hrdi, že právě tato škola jim do života poskytla kvalitní základy pro jejich profesní i osobní rozvoj. A pokud se vnoříte do Almanachu prvního ročníku školy, zjistíte, že každý z absolventů toho ve svém životě dokázal opravdu mnoho.

Ještě v šedesátých letech škola byla označována jako "Střední všeobecně vzdělávací škola v Tanvaldě". Ve výroční brožuře z roku 1966 se též můžeme dočíst: "Když před deseti lety byla v Tanvaldě otevřena střední škola, přijala to s uspokojením nejen veřejnost tanvaldská, ale pocítili to jako kladný přínos k snadnějšímu dosažení i žáci okolních devítiletých škol. Škola se stala spádovou pro ZDŠ v Desné, Velkých Hamrech, Smržovce, Kořenově, Zásadě. Dojíždějí však do ní i žáci z Harrachova a Železného Brodu." Srovnáme-li to se současností, není tomu jinak - ve škole se potkávají žáci místní s jabloneckými, kořenovskými, držkovskými, smržovskými atd.

Jak v padesátých, tak i v šedesátých letech (a u mnohých osobností s několika dekádovými přesahy) se školou úzce souvisejí i jména těch, kdo se o založení a následný rozvoj tradice gymnaziálního vzdělávání v Tanvaldu zasloužili: Josef Etrych, František Lupek, Milena Potužáková a dále Zdeněk Hájek, Hana Hájková, Vlastimil Havel, Jiří Mánek, Antonín Marek, Emma Stárková, Josef Šourek a Milada Štrosová. Celkem logicky se pak učitelský sbor neustále obměňoval, ale třeba jména Potužáková nebo Marek se na chodbách gymnázia ozývala ještě hodně dlouhou dobu.

Za zlomová lze považovat 70. léta, kdy v roce 1970 proběhly poslední maturitní zkoušky pod hlavičkou SVVŠ a v roce 1972 první maturitní zkoušky absolventů gymnázia.

Rok 1990 s sebou ve vzdělávací koncepci gymnázia také přinesl zásadní změnu - byl otevřen ročník prima víceletého gymnázia. A právě koncepce víceletého (osmiletého) gymnázia přetrvává až do současnosti.

Patří se také doplnit, že v loňském roce v souvislosti s optimalizací středního školství v Tanvaldu byla do vzdělávací působnosti gymnázia převedena i obchodní akademie a název školy se změnil na Gymnázium a Obchodní akademii, Tanvald.

V současnosti školu navštěvuje přes 200 studentů, a to jak v rámci čtyřletého, tak i osmiletého studia. Praxe při přijímání studentů je nyní taková, že na základě konaných přijímacích zkoušek jsou naplňovány ročníky osmiletého gymnázia. Ročník kvinta je dále doplňován o uchazeče o čtyřleté studium. Tato již v minulosti uplatněná praxe se osvědčila a "čtyřletí" studenti si s těmi "osmiletými" v dosažených studijních výsledcích zdravě konkurují.

Celkem logicky se v uplynulých desetiletích neměnilo jen pojetí školy a její koncepce, ale změnami procházel i samotný objekt školní budovy. Základní kámen byl položen roku 1895 po pouhém roce výstavby - tedy r. 1896, před 120 lety - zde začala s výukou Obecná a měšťanská škola v Dolním Tanvaldě. Do osudů školy se promítaly historické události, takže na přelomu 40. a 50. let zde sídlily i kanceláře n.p.SEBA. Ty však ustoupily potřebám školství a celý objekt prošel vlnami rekonstrukcí a oprav, zejména co se týkalo sociálních zařízení (1978, 2006), kotelny (1986, 1994), fasády a oken (1983) a dalších. Škola od roku 1985 disponuje dodnes plně využívaným bazénem. Učebny současnosti jsou ve většině vybaveny dataprojektory, jsou zde laboratoře fyziky a chemie, učebna výpočetní techniky a jiné.

Vladimíra Marousek, ředitel školy v letech 1970 - 1988, v almanachu "50 let Gymnázia Tanvald" uvedl: "Padesát let se v životě školy dá hodnotit různě. Já se však odvážím tvrdit, že hodnocení historie našeho gymnázia vyzní ve všech směrech v jeho prospěch." Současný ředitel Mgr. Ivan Nývlt si zajisté může říci totéž, jen slovo "padesát" nahradit slovem "šedesát."

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V libereckém Ideathonu zvítězily projekty s virtuální realitou pro Crystal Valley a výuková aplikace pro iQLANDII

Více než šedesát středoškoláků a vysokoškoláků zaplnilo ze čtvrtka na pátek vratislavické Desítky a spolkové centrum IGI. Zúčastnili se čtvrtého ročníku 24hodinového maratonu nápadů Liberec Ideathon, soutěže, která před ně postavila čtyři výzvy z ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Liberec ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionů korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, nejvyššího vrcholu Jizerských hor. ...





Čtvrtek 2.5.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes