LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Tvůrce EKOParku Liberec zpřístupnil přírodní oázu klidu veřejnosti bez stanoveného vstupného.

10.06.2016
První volnočasový EKOPark Liberec, který nevznikl za podpory veřejných finančních zdrojů, dotací, grantů apod., ale z osobních financí (úvěru) tvůrce EKOParku, ekologického nadšence Stanislava Šťastného za účelem záchrany a revitalizace zanedbaného prostoru, bývalého smetiště, v blízkosti centra Liberce se otevřel a bude postupně zpřístupněn veřejnosti, zatím bez stanoveného vstupného.
Ilustrační snímek | Foto: ekoparkliberec.cz
"Možná jsem blázen a vizionář jak mnozí tvrdí, ale přeji si, abychom byli ve svých životech opravdu šťastní, aktivně se o sebe starali, sportovali a rozdávali tak radost nejen svým dětem, ale i celému okolí. Chci dát všem šanci a tak sázím na lidi. Věřím, že se dokážeme chovat jako v západním světě, na který častou poukazujeme, jak to tam mají krásné a čisté a o dobré věci budeme pečovat a podporovat je. Doufám, že i druzí dokážou ocenit a vážit si práce druhých, pomohou park udržovat, rozvíjet a budovat. Z toho důvodu nemám zájem vybírat stanovené vstupné. Rád bych všem umožnil vstup do mého parku a nabízím možnost, aby si lidé sami určili výši, jakou finanční hodnotu pro ně má a měla návštěva EKOParku s tím co v něm viděli a prožili," přiblížil svůj plán tvůrce parku Stanislav Šťastný.

Prostor zelené oázy EKOParku, tak může využívat široká veřejnost, školní, sportovní i zážitková zařízení. Organizované volnočasové aktivity pro návštěvníky však budou zpoplatněny.

Chcete, aby EKOPark Liberec žil?
Můžete to ovlivnit. Za účelem podpory tohoto projektu byla založena oficiální veřejná sbírka. Pravidelná podpora veřejnosti a výtěžky z pořádaných akcí pomohou zajistit udržitelnost a rozvoj myšlenky pana Šťastného "tak trochu jiného lesa, místa pro setkávání a trávení volného času"v centru města Liberce pro nás všechny.

První volnočasový EKOPark Liberec je první svého druhu široko daleko. Jeho primární myšlenkou je vytáhnout rodiny s dětmi ze supermarketů, má také v plánu do parku přivést ty, kteří tráví většinu svého času v klimatizovaných sterilních kancelářích svých firem.
Celý park je koncipován i jako jedna velká "lesní kavárna" s dostatkem míst na sezení. Každý si může vybrat to své místo ve skrytu lesa, kde si kávu a občerstvení vychutná.

Takhle si to Stanislav Šťastný představoval. Místo, které nedaleko centra Liberce leželo ladem, bylo domovem bezdomovců a narkomanů postupně ožívá. Velká podpora odborné i laické veřejnosti přesvědčila Stanislava Šťastného že zelený volnočasový prostor v centru města Liberečanům skutečně chyběl a má smysl bojovat za svůj sen.

"Já již nemám očekávání, jsem na konci své cesty. Vytvořil jsem park svých snů a dnes je to na lidech, jakým způsobem budou k projektu přistupovat a jak se jim budou líbit připravované akce. Přál bych si, aby se v EKOParku lidé cítili jako doma, ale zároveň se k němu tak i chovali a uvědomovali si důsledky svého chování," dodal závěrem tvůrce parku.

Více informací o připravovaných akcí, otevírací době Prvního volnočasového EKOParku Liberec najdete na webových stránkách www.ekoparkliberec.cz .

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

V libereckém Ideathonu zvítězily projekty s virtuální realitou pro Crystal Valley a výuková aplikace pro iQLANDII

Více než šedesát středoškoláků a vysokoškoláků zaplnilo ze čtvrtka na pátek vratislavické Desítky a spolkové centrum IGI. Zúčastnili se čtvrtého ročníku 24hodinového maratonu nápadů Liberec Ideathon, soutěže, která před ně postavila čtyři výzvy z ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Liberec ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionů korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, nejvyššího vrcholu Jizerských hor. ...





Neděle 28.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes