LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Na zámku v Zákupech na Českolipsku se rozšiřuje prohlídkový okruh o nové interiéry

30.03.2024
Zámek Zákupy na Českolipsku, který je otevřený po celý rok, přináší návštěvníkům novinku. V rámci 14. ročníku projektu "Po stopách šlechtických rodů" se prohlídkový okruh rozšiřuje o nové interiéry. Projekt "Po stopách šlechtických rodů", který je pod záštitou Národního památkového ústavu, letos upozorňuje na rod Habsburků. Tento rod je úzce spojen se zámkem Zákupy, jelikož v roce 1805 přešel zámek do majetku toskánské větve habsburského rodu výměnou. Postupně se stal letním sídlem této panovnické dynastie.
Kardinálský pokoj - Zákupy | Foto: NPÚ
"Letošní podtitul projektu je Habsburkové - domovem i v Českých zemích a právě toto motto akcentují nově instalované interiéry, které již zítra představíme veřejnosti. Věřím, že tímto počinem oslovíme i ty návštěvníky, kteří již Zákupy znají a přijdou se podívat, realizační tým odvedl skvělou práci," láká k návštěvě Zákup Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož správu zámek spadá.

Tři místnosti v prvním patře severního křídla zámku nebyly doposud nikdy přístupné veřejnosti a poslední desítky let sloužily jako depozitáře. Pod novodobými nátěry stěn a stropů z doby po roce 1918 byly v těchto prostorách nalezeny druhorokokové výmalby, vytvořené na počátku 50. let 19. století významným malířem Josefem Navrátilem a jeho pomocníky. V souladu s informacemi o tom, jak bylo první patro využíváno v době, kdy zámek Zákupy sloužil jako letní sídlo odstoupivšího rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého, jsou dvě místnosti zařízeny jako ložnice a salon lantkraběnky Terezie z Fürstenbergu, která plnila funkci hofmistryně císařovny Marie Anny Karolíny, manželky Ferdinanda Dobrotivého. Třetí místnost je zařízena jako kardinálský pokoj, tedy hostinský pokoj pro olomouckého arcibiskupa a kardinála Bedřicha z Fürstenbergu, který býval ve 3. čtvrtině 19. století u zbožného císařského páru častým a vítaným hostem. V místnostech byla zrestaurována původní malířská výzdoba, parketové podlahy a kachlová kamna z poloviny 19. století a následně byly tyto prostory zařízeny historickými předměty převážně ze zákupského mobiliárního fondu, část z nich také prošla restaurátorským zásahem.


Salon hofmistryně, Foto: NPÚ

"Oproti honosným císařským interiérům ve druhém patře zámku, které se svou téměř šestimetrovou výškou stropů působí opravdu majestátně, jsou prostory v prvním patře výrazně nižší. To těmto místnostem dodává mnohem intimnější a útulnější ráz. Díky tomu zde můžeme uplatnit řadu drobných předmětů, které by ve velkých prostorách o poschodí výš zanikaly. Pokoje, které nyní zpřístupňujeme, proto působí velmi zabydleným dojmem a návštěvníci si v nich budou určitě umět více představit, že by se v nich dalo bydlet i dnes, než v rozlehlých a vysokých císařských sálech a salonech nad nimi." popisuje kastelán zámku Zákupy Vladimír Tregl, jak se nově otevřené místnostmi odlišují od těch, v nichž se provází již desetiletí.

Zpřístupnění těchto prostor je významným krokem, kterým se státní zámek Zákupy opět o krok přiblíží k finální podobě zimního prohlídkového okruhu, který bude pro návštěvníky přístupný v době, kdy je většina hradů a zámků uzavřena.

Projekt "Po stopách šlechtických rodů 2024: Habsburkové - domovem i v Českých zemích" návštěvníkům ukáže, jak žili Habsburkové v Čechách a na Moravě v 18. až 20. století a jak přizpůsobovali svá zděděná nebo zakoupená sídla svým preferencím a zájmům. Mezi hlavní objekty patří státní zámky Konopiště, Ploskovice a Zákupy.

Tento projekt se zaměřuje na téma, které dosud nebylo komplexně zpracováno ani v literatuře, ani v rámci žádného výstavního projektu. Jeho cílem je přinést nové výzkumné výsledky pro laickou i odbornou veřejnost. Jsou připraveny také odborné akce, výstavy a přednášky.

K tématu Habsburků se kromě 21 památkových objektů Národního památkového ústavu a 13 odborných pracovišť NPÚ připojují i další instituce, organizace a města, která spravují bývalá habsburská sídla, jako jsou Ostrov, Brandýs nad Labem, Buštěhrad a Židlochovice.

Ve spolupráci s Národním technickým muzeem bude 19. května vypraven z Prahy do Benešova parní vlak s salonním vozem rodiny Františka Ferdinanda d’Este.

Zdroj: NPÚ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Zprávy

V libereckém Ideathonu zvítězily projekty s virtuální realitou pro Crystal Valley a výuková aplikace pro iQLANDII

Více než šedesát středoškoláků a vysokoškoláků zaplnilo ze čtvrtka na pátek vratislavické Desítky a spolkové centrum IGI. Zúčastnili se čtvrtého ročníku 24hodinového maratonu nápadů Liberec Ideathon, soutěže, která před ně postavila čtyři výzvy z ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Liberec ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionů korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, nejvyššího vrcholu Jizerských hor. ...





Pondělí 29.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes