LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Avízo odborné konference pro Liberecký kraj

17.09.2018
LIBEREC - Statistiky dopravních nehod v ČR v loňském roce zaznamenaly pokles počtu usmrcených. V loni zemřelo na komunikacích 502 osob, tedy nejméně od roku 1961, od něhož dopravní policie disponuje souvislou statistikou dopravní nehodovosti. V rámci dopravní nehodovosti je ČR, ale stále jedním z nejhorších států EU!
Ilustrační snímek | Foto: rseproject.cz
V Libereckém kraji v roce 2017 vzrostl počet usmrcených o 26,3 procent na celkových 24 usmrcených osob. Během prvních osmi měsíců letošního roku se však v Libereckém kraji snížil počet obětí z 15 na 12! Cyklus Dopravních konferencí s BESIPEM & a Fondem zábrany škod chce napomoci tato čísla ještě více snížit.

V loňském roce zemřelo na silnicích České republiky 502 osob (statistika do 24 hodin od dopravní nehody). Počet obětí tak meziročně poklesl o 43 osob, tj. 7,9 procent. Došlo také ke snížení počtu těžce zraněných, a to z 2 580 na 2 339. V Libereckém kraji zaregistrovaly statistiky nehod 24 usmrcených (statistika do 24 hodin od dopravní nehody), o 5 osob více než v roce 2016. Rozdíl tak činí 26,3 procent. Snížil se však počet těžce zraněných, a to ze 101 na 92. Stále to jsou ale hrozivá čísla. Klíčem k dalšímu snižování následků dopravních nehod jsou systémový přístup a konkrétní preventivní aktivity na regionální úrovni.

Státy, jejichž silnice v Evropě patří k trvale nejbezpečnějším, dokazují, že řešení existuje. Podmínkou je ovšem systémový a celostní přístup k problematice bezpečnosti silničního provozu, samozřejmostí je i zapojení krajů a obcí. To u nás však doposud chybí.

Cyklus Dopravních konferencí s BESIPEM & Fondem zábrany škod napomáhá snižovat následky dopravních nehod V letošním roce proběhne ve všech krajích již pátý ročník Dopravních konferencí s BESIPEM & Fondem zábrany škod. V rámci předchozích čtyř ročníků Dopravní konference upozornily na 204 rizikových a nehodových míst po celé České republice, současně byla navržena možná řešení. K měsíci září 2018 došlo k žádoucímu vyřešení na 54 místech, na 125 probíhají přípravné aktivity, naopak 25 míst doposud řešeno nebylo. Snahou Dopravních konferencí je, aby se i v letošním roce podařilo identifikovat další nebezpečná místa a navrhnout opatření, jež povedou k žádoucímu zlepšení a zvýšení bezpečnosti silničního provozu.
O čem si budeme povídat 20. září 2018 v Liberci ... Dopravní konference s BESIPEM & Fondem zábrany škod pro Liberecký kraj se bude konat 20. září v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v Liberci, začátek konference je v 8.00 hodin. I letos se zaměří na vytipování rizikových míst na komunikacích v rámci kraje a současně na navržení možných řešení. Dojde i na vyhodnocení, nakolik byly realizovány návrhy na zlepšení kvality silniční sítě, které vzešly z diskuzí během Dopravních konferencí v letech 2014, 2015, 2016 a 2017.

V rámci přednáškových bloků konference se odborníci z Centra dopravního výzkumu zaměří na zpracovanou aktualizaci Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v oblasti nasazování systémů ITS pro monitorování a řízení provozu a na to jak její cíle naplnit. K tomu mají napomoci také bezpečnostní inspekce a audity dopravní infrastruktury. Dopravní policie představí analýzu nehodovosti a její příčiny na komunikacích Libereckého kraje. Chybět přirozeně nebude ani samostatné oddělení BESIP Ministerstva dopravy, které představí svůj program preventivních činností na letošní rok. Odborníci ze společnosti DEKRA CZ představí moderní aktivní a pasivní prvky bezpečnosti.

V diskuzním bloku proběhne rozprava o možných řešeních tří lokalit, ve kterých od začátku roku 2013 došlo k 38 nehodám, během nichž byly 1 osoba usmrcena, 2 osoby těžce zraněny a 39 osob bylo zraněno lehce. Celkové škody přesáhly částku 78 miliónů korun! U každé lokality bude opět představeno několik možných řešení, v diskuzi je posoudí zúčastnění odborníci a zástupci významných institucí zabývajících se problematikou bezpečnosti v dopravě. Svým názorem budou moci přispět i další přítomní hosté. Ostatně i v minulých třech letech byla na Dopravních konferencích pro Liberecký kraj navržena možná nápravná opatření, a to na 14 vytipovaných lokalitách. I tam umírají při dopravních nehodách lidé, celkové škody jsou enormní.

O potenciálu Dopravních konferencí s BESIPEM & Fondem zábrany škod přispět ke snížení počtu usmrcených a vážně zraněných při dopravních nehodách svědčí i to, že jejími partnery je celá řada veřejno- a soukromoprávních subjektů. Záštitu k letošní Dopravní konferenci pro Liberecký kraj udělili mimo jiné náměstek hejtmana Libereckého kraje Marek Pieter a primátor statutárního města Liberec Tibor Batthyány. Záštitu udělily také tyto instituce: Ministerstvo dopravy - Samostatné oddělení BESIP, Policie ČR, Ředitelství silnic a dálnic ČR, Centrum dopravního výzkumu, Státní fond dopravní infrastruktury, Správa železniční dopravní cesty, Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí ČR.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Na Liberecku došlo ke změně uzavřených pásem kvůli africkému moru prasat

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s vývojem nákazové situace znovu upravuje hranice uzavřených pásem vytýčených na Liberecku z důvodu výsk ...

V libereckém Ideathonu zvítězily projekty s virtuální realitou pro Crystal Valley a výuková aplikace pro iQLANDII

Více než šedesát středoškoláků a vysokoškoláků zaplnilo ze čtvrtka na pátek vratislavické Desítky a spolkové centrum IGI. Zúčastnili se čtvrtého roční ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Liberec ...





Neděle 5.5.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes