LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Svatomartinský jarmark, Krůtí hody a Festival řemesel v Brništi

13.10.2016
Podralský nadační fond ZOD, ZOD Brniště a.s., Prominent CZ s.r.o., MGH Neukirch e.V. a obec Brniště srdečně zvou všechny milovníky tradic, bujarého veselí a dobrého jídla na druhý ročník Svatomartinského jarmarku spojeného s Krůtími hody a Festivalem řemesel. Přijďte si s celou rodinou užít den plný dobré nálady, seznámit se s tradičními řemesly a ochutnat produkty regionálních výrobců.
Ilustrační snímek | Foto: Nicol Vondra
Již v minulosti býval svátek svatého Martina jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Lidé se scházeli s přáteli nad bohatě prostřenými stoly, ochutnávalo se první víno z podzimní sklizně, konaly se poutě a trhy. Děti a hospodáři pak očekávali první sníh, neboť "Martin přijíždí na bílém koni". V německy mluvících zemích byl neodmyslitelnou součástí oslav také průvod, v jehož čele kráčel svatý Martin na bílém koni. V Brništi jsme pro vás všechny tyto tradice znovu oživili.

Brány jarmarku se otevřou v 10:00 v areálu Zátiší v Brništi a těšit se můžete na pestrou nabídku výrobků k jídlu i potěše. Pro malé i velké labužníky bude připraveno několik stánků s krůtími specialitami všeho druhu a regionálním pivem, pro vinaře bude zase k dispozici bohatá ochutnávka vín. Během dne se nám při svém šermířském vystoupení představí brnišťská Skupina historického šermu Golem. Pro dětské návštěvníky bude připraveno veselé představení v podání amatérského divadla z Kytlic, které jistě potěší i dospělé s dětským duchem, a celou atmosféru jarmarku pak dokreslí hudební vystoupení skupiny Řemdih, která nás svými středověkými melodiemi přenese o pár set let nazpět. Celý den završí svatý Martin, který za námi přijede na svém bílém koni a v čele průvodu nás dovede ke kostelu sv. Mikuláše v centru Brniště.

V areálu se během dne budete moci seznámit s tradičními řemesly a zjistit, jak náročná je poctivá ruční práce. Své umění vám předvedou řemeslníci v oborech kovářství, zpracování vlny, filcování, zpracování lnu, pletení z pedigu, drátenictví, tisk na látku a keramika. U většiny řemesel si budete moci sami vyzkoušet svou zručnost, případně si vyrobit něco malého na památku.

Na programu jsou jako vždy také různé tvořivé aktivity pro děti i dospělé. Děti tak mohou navštívit tvůrčí dílničky PNF ZOD, ze kterých si odnesou nejeden krásný výrobek, který jim bude připomínat svátek svatého Martina. Letos budeme společně vyrábět svatomartinské koně, erby a meče a podzimní svícny. Připraven je také tisk na plátna a oblíbené pečení. Během tvoření se nemusíte bát zimy - náš stan s dílničkami bude po celý den vytápěn.

Protože byl v loňském roce veliký zájem o pokrmy z krůtího masa, rozhodli jsme se letos nenechat nic náhodě a milovníci dobrého jídla si tak přijdou na své v našich stáncích s krůtími dobrotami. Těšit se můžete na lahůdky na grilu, mezi které již neodmyslitelně patří krůtí špízy, krůtí burgery či sendviče, marinovaná krůtí křidélka, klobásy a párečky a samozřejmě také celá uzená krůta. Ochutnat budete moci i podzimní speciality jako dýňové kyselo či koláče z plodů podzimu. Další možností pro mlsné jazýčky bude krůtí guláš a krůtí ovar, které pro vás připravíme ve stylových kotlících. K svátku svatého Martina patří také tradiční pečená husa. Tu si ovšem v Brništi nahradíme svatomartinskou krůtou, kterou si u nás budete moci dát se zelím a knedlíkem ke svátečnímu obědu.

Během Krůtích hodů bude probíhat také soutěž o nejlepší krůtí řízečky, ve které se utká několik místních kuchařů a kuchařek. Návštěvníci se koupí žetonků budou moci stát porotci této souteže a po ochutnání vzorků od každého soutěžícího rozhodnout o tom nejlepším soustu. Počet žetonků bude omezen, proto neváhejte a přijďte objevit ten nejlepší brnišťský řízeček!

Součástí celého svatomartinského veselí bude také vyhodnocení soutěže "Dřevosochání Brniště 2016", která bude probíhat ve dnech 8. - 12.11.2016 a při které se ve svém umění utkají účastníci z Česka a Německa. Přijďte si prohlédnout úchvatná dřevěná díla zpracovaná na téma "Lidé a řemeslo" a podpořit svého favorita v boji o "cenu diváků" svým hlasem!

Program i ručně vyráběný sortiment na jarmarku bude bohatý, proto přijďte do Brniště strávit den plný tradic, dobrého jídla a milých setkání a připomenout si tak jeden z klasických svátečních dnů našich předků.

Více informací naleznete na webu: svatomartinsky-jarmark-brniste.webnode.cz.
Autor: Nicol Vondra
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Czlam Road v liberecké knihovně naservíruje mezinárodní koktejl slam poetry

Mezinárodní exhibici slam poetry pořádá 26. dubna Krajská vědecká knihova v Liberci. Přinese poeticky performativní a večer slam poetry exhibice s performery ze tří různých kontinentů, která nabídne střet českého a argentinsko-italsko-japonského ...

Krkonoše lákají na jaře do muzeí, na adrenalin i za pivem

Období, kdy se příroda probouzí k životu a horami se rozléhá vůně nového začátku roku - to je jaro. Krkonoše, malebná horská oblast, nacházející se na ...

V Naivním divadle Liberec si čeští a slovenští loutkáři připomenou Světový den loutkového divadla

Kromě jarní rovnodennosti se březen nese také ve znamení oslav Světového dne loutkového divadla, který připadá na čtvrtek 21. března. Tento významný s ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Skanzen Dlaskův statek v Dolánkách oslaví o víkendu masopust, nebudou chybět ani zabijačkové pochoutky

Čas hodování a nespoutané zábavy - to je masopust. Celé masopustní období od Tří králů až do Popeleční středy se pojí s různými oslavami, zabijačkami, ...





Čtvrtek 2.5.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes