LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Český biatlon zná své super střelce Vítězové 2. ročníku soutěže jsou Josef Němeček a Adéla Chlupová

16.03.2016
Právě skončený seriál biatlonových závodů Český pohár sezóny 2015/2016 přinesl také vítěze 2. ročníku ceny Hamé o nejlepší střelkyni a střelce v kategorii dorost. Vítězství mezi dorostenci vybojoval Josef Němeček z klubu SKP Kornspitz. Mezi dorostenkami se super střelkyní stala Adéla Chlupová ze Sportovního Gymnázia v Jablonci nad Nisou, na jejíž přípravě se mimochodem podílí také Gabriela Soukalová, matka současné hvězdy českého biatlonu.
Ilustrační snímek | Foto: fandimebiatlonu.cz
"Popravdě řečeno mě výhra dost překvapila. Nemyslel jsem si, že bych prvním rokem dokázal vyhrát zrovna střeleckou soutěž, ale jsem za to moc rád. S většinou výhry udělám krátký proces a zbytek si nechám na případné uplácení trenérů," okomentoval svůj velký úspěch šestnáctiletý Josef Němeček, který studuje na jabloneckém gymnáziu Dr. Antona Randy.
K biatlonu přešel díky starší sestře z klasického lyžování, a jak sám říká, baví ho na něm to, že si do poslední chvíle nemůžete být jistí, kdo bude vítěz. "Takové to napětí u každé střelby, které u klasického lyžování prostě nezažijete. A samozřejmě se mi zamlouvá taky to, že si uprostřed závodu můžete poležet," řekl.

To, že jablonecké gymnázium je líhní českých biatlonových talentů potvrzuje i další tamní studentka a také vítězka Adéla Chlupová (15 let). I ji výhra potěšila. "Trénujeme během školy. Máme vlastně rytmus škola-trénink-škola-trénink kromě čtvrtka, kdy máme jenom školu," popisuje náročnost přípravy. Jejími biatlonovými vzory jsou Martin Fourcade a Dorothea Wierer.

Oba vítězové se mohou těšit na odměnu v podobě roční zásoby produktů od Hamé - od paštik, pomazánek, přes džemy, dětskou výživu až po zeleninové a rajčatové výrobky, včetně produktů, které v reklamách v současnosti propagují hvězdy seniorské biatlonové reprezentace. O  kvalitní stravu v další přípravě tak budou mít tyto naděje českého biatlonu postaráno.
Oba vítězové budou slavnostně vyhlášeni a oceněni na jarním slavnostním vyhlášení biatlonisty roku v Praze.

"Letošní pravidla byla o to zajímavější, že vítězem v kategorii dorostenců a dorostenek  se stávají sportovci s nejvyšším počtem bezchybných položek tzv. za "0". Soutěž byla napínavá až do posledního závodu na mistrovství republiky v Novém Městě na Moravě, kde průběžné vítěze Dominika Štulíka a Kláru Polednovou nakonec "sesadili" Josef Němeček a Adéla Chlupová. Zajímavé a nezvyklé je, že byli kluci oproti děvčatům výrazně lepší - Adéla by se mezi dorostenci umístila až na 7. místě. Věřím, že tato soutěž má svůj význam a alespoň trochu napomůže našim mladým talentům k maximální koncentraci při střelbě pod psychickým tlakem v závodech, kde máme stále u mládeže veliké rezervy. Především bezchybná střelba je jedním z hlavních předpokladů, aby jednou mohli úspěšně reprezentovat na vrcholných světových soutěžích a olympiádách, stejně jako naši současní nejlepší sportovci. Právě ti jsou pro ně určitě velikými vzory a dostatečnou motivací," shrnul ambasador soutěže Vlastimil Vávra, trenér juniorské biatlonové reprezentace a předseda komise mládeže.

"Super střelec" Josef Němeček zvítězil díky tomu, že se hned devětkrát z celkem 22 střeleckých položek během čtyř závodních kol trefil čistě bez jediné chyby, u dalších 8 položek pak udělal jen jednu chybu. To vítězství Adély Chlupové bylo mnohem těsnější. Čistě trefila 6 terčů, v dalších 5 případech udělala jednu chybu, a tak o její výhře nad soupeřkou rozhodlo to, že měla vyšší počet terčů "za dva".

Biatlonisté střílejí na vzdálenost 50 m a jejich cílem při každé položce je se trefit do pěti terčů, každý o průměru 4,5 cm při střelbě vleže a 11,5 cm při střelbě vstoje.

Soutěž o nejlepšího střelce v kategorii dorostenci a dorostenky vyhlásila ve spolupráci s Českým svazem biatlonu potravinářská společnost Hamé, hlavní partner českého biatlonu.

Kompletní výsledky soutěže i s jejími pravidly naleznete na www.fandimebiatlonu.cz.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Czlam Road v liberecké knihovně naservíruje mezinárodní koktejl slam poetry

Mezinárodní exhibici slam poetry pořádá 26. dubna Krajská vědecká knihova v Liberci. Přinese poeticky performativní a večer slam poetry exhibice s performery ze tří různých kontinentů, která nabídne střet českého a argentinsko-italsko-japonského ...

Krkonoše lákají na jaře do muzeí, na adrenalin i za pivem

Období, kdy se příroda probouzí k životu a horami se rozléhá vůně nového začátku roku - to je jaro. Krkonoše, malebná horská oblast, nacházející se na ...

V Naivním divadle Liberec si čeští a slovenští loutkáři připomenou Světový den loutkového divadla

Kromě jarní rovnodennosti se březen nese také ve znamení oslav Světového dne loutkového divadla, který připadá na čtvrtek 21. března. Tento významný s ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Skanzen Dlaskův statek v Dolánkách oslaví o víkendu masopust, nebudou chybět ani zabijačkové pochoutky

Čas hodování a nespoutané zábavy - to je masopust. Celé masopustní období od Tří králů až do Popeleční středy se pojí s různými oslavami, zabijačkami, ...





Pondělí 6.5.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes