LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak nejlépe regenerovat organismus? Odpočinkem!

17.08.2022
Odpočinek a regenerace organismu jsou pro lidské zdraví v podstatě klíčové. Spolu s dostatečným pravidelným pohybem a vyváženým jídelníčkem.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Proč relaxovat? Lidské tělo podobě jako tělo jiných živočichů je uzpůsobené tak, aby se dokázalo vyrovnat s krátkými obdobími vzrušení, které se vyskytují v přírodě. Například když hrozí nebezpečí nebo když je třeba ulovit nějako kořist. V takových případech se objeví nepravidelné mělké hrudní dýchání, svaly se napnou a zřejmě se objeví i pocity zděšení a strachu.

Stres v moderním životě a v přírodě


V přírodě stresové situace obvykle trvají jen krátce. Napětí většinou vyústí v nějakou akci, po níž se tělo i mysl vrátí do klidového stavu. Jiné to ovšem je v moderním životě plném neustálých tlaků a napětí, kde příležitost k odreagování se je malá a člověk se nejrůznějších forem vzrušení zbavuje velmi obtížně.

Následky stresu


Pokud se někdo pravidelně pohybuje ve stresových situacích, například v mimořádně náročném zaměstnání anebo v nevydařeném manželství, je vystaven stresu dlouhodobému, který může vést k celé škále onemocnění, jako jsou vysoký krevní tlak, onemocnění srdce, plic, migréna a rakovina.

Jak se stresem zatočit?


Nejúčinnějšími způsoby, jak stresu čelit a zmíněným nemocem předcházet, je nalézt si čas na pravidelný odpočinek. Ten může být aktivní, nebo pasivní. Pojmem aktivní odpočinek rozumíme odpočinek, k němuž dochází při nějaké činnosti, ať již při sportu, meditaci nebo různých formách rytmického dýchání.

Pasivní odpočinek


Velmi účinný je ovšem rovněž pasivní odpočinek, který se dostavuje při poslechu oblíbené hudby, sledování filmů, četbě knih a návštěvě různých kulturních představení. Můžete se ale také uložit do houpací sítě se sklenkou dobrého bílého vína nebo na lehátko k bazénu. Zkrátka se věnovat aktivitám, které vás baví.

Kosmetika a pedikúra


Skvělým místem odpočinku je však také kosmetický salon. Také se z něj vracíte jako znovuzrozené? V tom případě právě vaše kosmetička odvádí skvělou práci. Pečuje nejenom o vaší pleť, ale také duši. Pod jemnými doteky jejích prstů zkrátka snadno zapomenete na strasti všedního dne. Svou roli ale hraje i správně zvolená kosmetika, která dobře prokrví a zregeneruje pleť. Skvělou formu odpočinku ale představuje i pedikúra stejně jako jemné masáže chodidel. Na těch se nachází obrovské množství akupresurních bodů, jejichž stimulace navozuje pocity hlubokého uvolnění.

Umíte správně dýchat?


Na zmírnění napětí a podpoření celkového zklidnění zabírají konkrétní dechová cvičení. Dýcháme buď hrudně nebo bráničně. Normální přirozený způsob dýchání je to brániční. Člověk je při něm nejlépe uvolněný. Nepoužívají se při něm žeberní svaly, vzniká jen rytmickými kontrakcemi a uvolněním bránice. Při nadechnutí se bránice smrští a zploští, čímž v hrudníku vznikne víc místa a do plic se nasaje víc vzduchu.

Hrudní versus brániční dýchání


Naproti tomu hrudní dýchání představuje nejrychlejší způsob, jak vpravit rychlou injekci kyslíku do krve. Proto je obvyklé při tělesném sportu, ale také rozrušení, strachu a úzkosti. Při hrudním dýchání se stahují svaly na žebrech, čímž se hrudník rozšiřuje směrem vzhůru a vzduch se rychle dostává do jeho horní části. Dech je krátký a mělký s důrazem na vdech a tělo na něj reaguje celkovým stresem včetně zvýšeného svalového napětí.

Meditujte!


Velmi účinná je také jóga a meditace. Při ní nastupuje pravidelné brániční dýchání, uvolní se svaly a zklidní mysl. Tělo spotřebovává méně energie než obvykle a menší je také zatížení důležitých orgánů, jako jsou srdce, plíce a mozek.

Na nic nemyslete


Odpočívat se zkrátka dá mnoha způsoby. K tomu, aby byl odpočinek efektivní, je zapotřebí při něm absolutně vypnout. Vůbec na nic nemyslet. Což se zpočátku může ukázat jako problém. Myšlenky se nám do mysli vkrádají, i když nechceme. Pravidelným tréninkem se jich ale zbavíme. Tak hodně štěstí.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Nejoblíbenější loterií v Česku je stále Sportka a Eurojackpot. Milionové výhry si od Sazky odneslo vloni 382 lidí

Sazka v uplynulém roce opět pomáhala plnit sny. Ze sázejících v loteriích a losech vzešlo 382 milionářů, nejvyšší výhru v Eurojackpotu ve výši 234 900 ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Pátek 26.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes