LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Nejčastější chyby, kterých byste se měli při třídění odpadu vyvarovat

07.07.2022
Na rozdíl od mnoha jiných evropských národů jsou Češi, co se třídění odpadů týče, opravdu velice aktivní a patří na starém kontinentu mezi ty nejlepší. Problém je, že ne každý, kdo si myslí, že třídí dobře, tak opravdu činí.
Ilustrační snímek | Zdroj: www.dokose.cz
Existuje celá řada školáckých chyb, které běžně děláme a jimž bychom se měli vyvarovat, jinak naše snaha o zdravější planetu přijde vniveč.

Speciální koše by měly být součástí každé domácnosti


Pokud to s tříděním myslíte opravdu vážně, měli byste si pořídit vhodné pomocníky. Asi tím nejužitečnějším je odpadkový koš na tříděný odpad. Jedná se o velice užitečný doplněk do domácnosti či do kanceláře, s nímž nebudete mít problém segregovat jednotlivé typy odpadu tak, aby se vám následně nepromíchaly.

Tento druh košů může mít více podob. Některé mají klasickou formu a jsou rozdělené do více sekcí podle druhu odpadu, jiné pak vypadají jako více košů spojených v jednom. Každý je pak odlišen barevně, případně dokonce obrázkem, aby se člověk během vyhazování odpadu snad nepletl.

Ovšem i přesto se tak celkem často děje. Problém však netkví pouze v roztržitosti, ale hlavně v neznalosti. Spousta lidí totiž vyhazuje odpad špatně cíleně, i když tak činí v dobré vůli. Ten se pak nedá efektivně použít.

Papírové kapesníky

Typickým problémovým produktem jsou papírové kapesníky, které používá snad každý. Vzhledem k tomu, že jsou vyrobené z papíru, logicky je lidé vyhazují do koše na papír. Chyba. Chcete-li se zbavit použitého papírového kapesníku, vyhoďte ho normálně do směsného odpadu.

Papír určený pro recyklaci by měl totiž ideálně být zcela čistý, jinak jeho recyklace není dostatečně efektivní, nemluvě o hygienických aspektech. Ze stejného důvodu byste neměli vyhazovat ani špinavé papírové obaly, případně voskovaný papír. Nevhodné jsou i papírové pleny, které přes svůj název obsahují většinou i nějaké plastové komponenty.

Plata od vajec a ruličky z toaletního papíru

Plata od vajec se sice mimo jiné vyrábějí i z papíru, nicméně se nejedná o recyklovatelný odpad. Papír se totiž dá recyklovat jen do určité míry a plata se vyrábějí právě z již vytěženého materiálu. Je dobré je tedy vyhodit do směsného odpadu, případně ještě lépe je využít třeba v kompostu.

Ruličky z toaletního papíru patří do stejné kategorie. I když vypadají recyklovatelně, už se k tomuto účelu použít nedají.

Zrcadlové sklo

Není sklo jako sklo. Zatímco lahve jakékoliv barvy a okenní tabule bezpochyby do zeleného kontejneru patří, třeba takové sklo ze zrcadel už do této kategorie nepatří. Důvod je prostý - jde o pokovené sklo. Při recyklaci skla dochází k tavení, při němž mění své skupenství nejen samotné sklo, ale samozřejmě právě i kov. A výsledná směs je pak nepoužitelná. Proto, když se vám podaří rozbít nějaké zrcadlo, střepy vyhoďte do směsného odpadu.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Nejoblíbenější loterií v Česku je stále Sportka a Eurojackpot. Milionové výhry si od Sazky odneslo vloni 382 lidí

Sazka v uplynulém roce opět pomáhala plnit sny. Ze sázejících v loteriích a losech vzešlo 382 milionářů, nejvyšší výhru v Eurojackpotu ve výši 234 900 ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Sobota 27.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes