LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak na jarní lov kaprů?

26.04.2021
Rybářská sezona začíná! Je nejvyšší čas vytáhnout rybářský prut s navijákem, návnadu a vyrazit. Poradíme vám, co udělat pro to, aby vám teď na jaře ryby skutečně zabraly, a vy jste se z lovu vrátili s bohatým úlovkem.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Uspěšný lov kaprů je závislý hned na několika faktorech. Základem je adektátní, ideálně profesionální rybářská výbava v kombinaci s notnou dávkou trpělivosti. Bez ní na břeh rybníka snad ani nevyrážejte.

Ten pocit, když ryba zabere...


Rybaření je prý balzámem na nervy. Proto se k němu ve volném čase uchyluje i řada vytížených podnikatelů a vrcholových manažerů. Rybáři, kterým se také přezdívá tišší blázni, dokážou v tichu prosedět na břehu rybníka či jezera i celý den. Mnohdy ani neřeší, zda něco chytí. To však nic nemění na faktu, že jakmile návnada zabere a ryba se chytne, pěkně se jim zvýší hladina adrenalinu v krvi. A pokud je úlovek zdařilý, radost se samozřejmě minimálně zdvojnásobí.

Táhne vás to k vodě?


Obzvláště na jaře je nutkání vyrazit na ryby pro většinu rybářů velmi silné. A není důvod jej ignorovat. Naopak. Dobrou zprávou je, že právě jarní měsíce jim tento několikaměsíční zimní rybářský půst mohou dobře vynahradit. Pokud vědí, jak na to.

Když se kapři probouzejí k životu


Je známo, že aktivita kaprů závisí na teplotě vody. V teplé vodě jsou chladnokrevní živočichové, mezi které kapři patří, aktivnější než v té studené. Z toho důvodu jsou kapři na jaře méně aktivní než v létě. Kvůli přetrvávajícím chladným nocím na jaře teplota vody v jezerech a rybnících totiž stoupá velmi pomalu.

Myslete na návnadu


Když se ryby probouzejí k životu, konzumují jen malé množství potravy. Tomu je zapotřebí přizpůsobit i návnadu, která pro kapry musí být atraktivní a málo stravitelná. Opatrní buďte i na její množství.

Kde lovit?


Nesmírně důležitý je i správný výběr místa lovu. To vybírejte s rozumem. Uvědomte si, jaká místa kapři rádi vyhledávají. Zatímco v horkém létě se většinou jedná o hlubší a stinné lokality, na jaře to bývají nejteplejší, a tudíž nejvíce osluněné mělčiny. Oblíbené lokace vaší kořisti se navíc mění s pohybujícím se sluncem na obloze. Obyčejným sledováním vodní hladiny se o rybách dozvíte víc než z odborné literatury.

U hladiny, nebo u dna?


Již jsme zmínili, že nejrychleji se v jezerech a rybnících zahřívají mělčiny. Drží se však kapři spíše u dna, či na hladině? Odpověď na tuto otázku není zcela jednoznačná. Kapři totiž s oblibou mění hloubku, v níž plavou. Proto nejlépe uděláte, když pruty rozmístíte do různých hloubek rybníka.

Černá pěna, nebo sladká návnada?


Nápomocna vám v tomto případě může tzv. černá pěna Baitwise. Jedná se o speciální umělou hmotu usnadňující lov kaprovitých ryb jak na dně, ve vrchní části vodního sloupce, tak i přímo na hladině. Použití nástrahy je snadné. Jednoduše ji napíchnete na háček, popřípadě nastražíte na raménko háčku (v tomto případě se neobejdete bez speciálního zig rig fox převleku). Další možností je navléci ji prostřednictvím speciální jehly na přívěs háčku. Dobře však zabírají i sladké návnady Zigger z Mainline kombinující černou barvu s ostatními.

Vyvarujte se agresivních barev


Nízké teploty vody se podepisují také na smyslovém vnímání kaprů a jejich zhoršeném vidění. Z tohoto důvodu se při lovu kaprů v chladných jarních měsících vyvarujte agresivních barev nástrah a vyměňte je za ty světlé. Nástrahu je také vhodné namočit do tzv. atraktoru či dipu (např. Goo), jejichž prostřednictvím se kaprům dostane signálu "pojď mě sníst". Ty spolu s vhodnou výbavou seženete například zde: www.tropicfishing.cz, popřípadě na www.tropicfishing.sk.
Tak bohatý úlovek!

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Jak vytvořit útulný domov: Průvodce pro každého

Bydlení je mnohem víc než jen střecha nad hlavou. Je to místo, kde se setkává rodina, kde vznikají vzpomínky a kde hledáme útočiště. V dnešní uspěchané době je důležité mít domov, který je nejen funkční, ale také útulný a přívětivý. Abychom ...

Nejlepší online kasina za české koruny 2024 v České republice a výhody hraní

Celá řada hráčů jsi v současné době vybírá zahraniční kasina s několika důvodů, podporují různorodé herní softwary a jejich mezinárodní licence umožňu ...

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na o ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...





Pondělí 20.5.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes