LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Konec vyjetých kolejí. Rekonstrukce silnice II/286 z Mimoně na hranici kraje začala

27.05.2020
Významná dopravní tepna v regionu projde rekonstrukcí: řidiči se dočkají nového povrchu silnice číslo II/268 z Mimoně na hranici Libereckého kraje. Stavební práce začnou v těchto dnech a hotovo má být na konci léta roku 2021. Rekonstrukce vyjde na 180 milionů korun, většinu nákladů pokryje dotace z Evropské unie. Dopravní omezení řidiče čekají začátkem června. Dopravu tam budou řídit semafory, některé etapy ale silnici zcela uzavřou.
Foto: kraj-lbc.cz
"Oprava měla původně odstartovat už v minulém roce, kvůli průtahům v zadávacím řízení však bohužel začínáme až nyní. Tato důležitá spojnice vedoucí do bývalého vojenského prostoru Ralsko už potřebuje rekonstrukci opravdu nutně," prohlásil hejtman Martin Půta.

Kromě samotné opravy silnice, jejíž povrch je místy v dezolátním stavu, přinese rekonstrukce také opravy propustků a mostů, nové chodníky, dopravní značení a veřejné osvětlení. V Kuřívodech dojde přestavbě křižovatky v centru obce na kruhový objezd a vznikne také nová cyklostezka.

Celkové náklady činí 184.254.533,54 korun včetně DPH, Liberecký kraj přispěje částkou 177.942.733,85 korun včetně DPH. "Dotace byla schválena již v loňském roce a může pokrýt výdaje v přibližné výši 156,9 milionu korun. Jsem rád, že se nám tyto peníze podařilo získat. U tak významného projektu je to pro Liberecký kraj výrazná podpora," uvedl Michal Kříž, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Město Ralsko uhradí 6.311.799,69 korun včetně DPH. Díky těmto penězům se bude moci uskutečnit vybudování a rekonstrukce chodníků, veřejného osvětlení a vegetační úpravy v Kuřívodech.

"Je dobře, že i obec ve svém rozpočtu dokázala vyčlenit prostředky, jimiž se na této náročné a potřebné stavební akci bude podílet," poznamenal Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Celková délka úseku, který projde rekonstrukcí, činí přibližně 12,3 kilometru. Začátek úseku je v Mimoni před železničním přejezdem, konec v obci Dolní Krupá na hranici Libereckého a Středočeského kraje. Součástí této akce není kilometr a půl dlouhý úsek před Horní Krupou. "Na tuto část je zpracován samostatný projekt, který počítá s rozšířením komunikace o stoupací pruh," upřesnil Sviták.

Tuto a další rekonstrukce silnic může Liberecký kraj provádět právě díky evropským penězům. "V současném programovacím období již došlo například k rekonstrukci silnice II/273 z obce Okna na hranici Libereckého kraje a rekonstrukci silnic II/293 a II/286 v Jilemnici, vybudovaly se okružní křižovatky v Semilech a Stráži pod Ralskem. Řidiči již také využívají zrekonstruovaný průtah Jablonným v Podještědí po silnici II/270," dodal radní Kříž.

Nyní se rekonstruují silnice II/610 a III/2797 v Turnově, II/270 v úseku mezi Doksy a Dubou a III/2904 v Oldřichově v Hájích. V březnu letošního roku začala výstavba severozápadního obchvatu Zákup, před zahájením je také rekonstrukce silnice II/262 z České Lípy do Dobranova. "Zde by se mělo začít stavět v polovině června," nastínil Sviták.

Dále by tento rok měly začít rekonstrukce silnic II/290 v úseku Sklenařice - Vysoké nad Jizerou a III/2784 z Výpřeže do Horního Hanychova. Všechny tyto akce jsou spolufinancovány Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.
Zdroj: Liberecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji. Jde o úsek mezi ulicí Litoměřická a silnicí II/262. Z průtahu městem by měl odvést část ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionů korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, nejvyššího vrcholu Jizerských hor. ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...

AČR: Skutečná radioaktivita a nepřátelská léčka. Na Liberecku proběhl neobvyklý výcvik chemiků

Na současné hrozby a operace po aktivaci článku 5 Washingtonské smlouvy se zaměřilo nedávné cvičení libereckých chemiků. Za účasti více než stovky voj ...





Pátek 19.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes