LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Avast: Stalkerware v Česku vzrostl za poslední tři roky o 600 %

20.03.2023
Riziko, že se čeští uživatelé mobilních zařízení setkají se stalkerwarem, vzrostlo podle nejnovějších statistik oddělení Avast Threat Labs ve společnosti GenTM (NASDAQ: GEN) za poslední tři roky o 600 %. Celosvětově pak riziko napadení stalkerwarem vzrostlo o 289 %. Stalkerware je typ malwaru a zároveň forma zneužití technologií. Oběť okrádá o fyzickou i online svobodu tím, že sleduje její polohu a monitoruje veškerou aktivitu na telefonu, včetně navštívených webových stránek, textových zpráv a hovorů.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Zaznamenaný nárůst stalkerwaru je opravdu znepokojující," říká analytik hrozeb v Genu Jakub Vávra. "Stalkerware lidem často tajně instalují do telefonu jejich násilničtí manželé, bývalí partneři, špatní přátelé nebo znepokojení rodiče a obětem může způsobit závažné fyzické i psychologické újmy. Nejde jen o krádež osobních dat, ale také o praktické dopady na jejich bezpečí."

Během posledních tří let objevili výzkumníci hrozeb z oddělení Avast Threat Labs ve společnosti Gen, která je zároveň součástí koalice proti stalkerwaru, širokou škálu mobilních aplikací sloužících k nedobrovolnému stalkingu. Na jejich odstranění spolupracovali s obchody s aplikacemi, jako je např. Google Play. Jejich nedávná analýza odhalila, že jednou z nejrozšířenějších forem stalkerwaru jsou rodičovské aplikace, které lidé zneužívají ke sledování hovorů, SMS zpráv, aktivity na internetu a sociálních sítích, nahrávání audia a videa, pořizování fotografií nebo snímků obrazovky a aktuální polohy. Dalším častým typem stalkerwaru jsou aplikace, které se vydávají za lokátory ztracených nebo ukradených zařízení. Po instalaci se v zařízení buď zcela schovají, nebo se vydávají za aplikace na poznámky, aby je nic netušící uživatel nedokázal odhalit. Stalker může následně tyto aplikace na dálku ovládat a provádět škodlivé aktivity.

"Programy Avast detekují a blokují stalkerware kombinací automatizace a lidského zásahu, aby zajistily optimální úroveň ochrany před novými a vyvíjejícími se hrozbami," dodává Vávra. "Budeme dál dělat vše, co je v našich silách, abychom ochránili fyzickou i online svobodu uživatelů před tímto rostoucím problémem."

Výzkumníci z oddělení Avast Threat Labs přinášejí několik tipů, jak rozpoznat stalkerware a jak se před ním chránit:

- Výkon vašeho zařízení se najednou zhoršil. Můžete si všimnout výrazného zpomalení nebo častějších zamrznutí či pádů aplikací.

- Nastavení telefonu se změnilo bez vašeho vědomí. Pokud máte náhle novou domovskou stránku v prohlížeči, nové ikony na ploše, jiný výchozí vyhledávač nebo jste objevili jiné změny, které jste neudělali, může za tím být stalkerware.

- Dostáváte podivná oznámení, jako např. záplavu vyskakovacích oken nebo chybových hlášek z aplikací, které dříve fungovaly bez problémů.

- Na výpisu účtu za telefon máte nevysvětlitelné hovory.

- K vašemu zařízení měl někdy přístup násilník.

- Násilník ví, co děláte, kam chodíte a s kým komunikujete.

Pokud se obáváte napadení stalkerwarem, zde jsou rady, jak mu předcházet:

- Zajistěte svůj telefon před veškerým neoprávněným fyzickým přístupem. Zabezpečte jej dvoufázovým ověřením např. pomocí kódu a další formy ověření identity, jako je otisk prstu nebo potvrzovací e-mail.

- Nainstalujte si na telefon spolehlivý antivirus. Dobrý mobilní antivirus vyhodnotí stalkerware jako potenciálně nežádoucí program (PUP) a dá vám možnost jej odstranit.

Jak manuálně odstranit stalkerware z vašeho telefonu:

- V situaci nucené kontroly by odstranění stalkerwaru mohlo upozornit násilníka, že jste škodlivou aplikaci odhalili, a tím vás vystavit většímu nebezpečí. Proto se před jejím odstraněním ujistěte, že vám násilník nemůže ublížit.

- Restartujte telefon v nouzovém režimu. Podržte tlačítko pro vypnutí, dokud se vám nezobrazí možnosti "vypnout" a "restartovat". Dlouze stiskněte tlačítko "vypnout" a zobrazí se vám možnost restartovat zařízení v nouzovém režimu. Tu potvrďte.

- Odstraňte všechny podezřelé aplikace. Po restartování v nouzovém režimu otevřete nastavení a zvolte možnost "Aplikace", nebo "Aplikace a oznámení". Projděte si seznam aplikací a hledejte ty, které neznáte.

- Odstraňte všechny škodlivé aplikace. Klikněte na tlačítko "odinstalovat". Pokud si nejste jistí, že je aplikace škodlivá, vyhledejte si její název na internetu a podívejte se, zda s ní měli ostatní uživatelé nějaký problém.

Metodika

Data zahrnutá v této zprávě pocházejí ze sítě detekce hrozeb Avastu a představují detekovaný a zablokovaný stalkerware na mobilních zařízeních v období od ledna 2020 do prosince 2022.

"Riziko" označuje poměr rizika, který je definovaný jako poměr lidí, na které cílí stalkerware a kteří jsou aktivně chráněni produkty Avast v dané zemi a měsíci, ku celkovému počtu aktivních uživatelů v dané zemi a měsíci.

Výzkumníci z oddělení Avast Threat Labs zjistili, že celosvětově vzrostl počet lidí, na které cílí stalkerware, z průměrných 18 na 100 000 lidí v roce 2020 na 61 na 100 000 lidí v roce 2022. V Česku jde o nárůst ze 4 na 100 000 lidí v roce 2020 na 28 na 100 000 lidí v roce 2022.



Zdroj: AVAST software
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných společností představili aktuální epidemiologickou situaci ohledně černého kašle, záškrtu a tuberkulózy. ...

Hladík: V Libereckém a Královéhradeckém kraji pomáháme miliardami z evropských peněz s budováním úsporných veřejných budov

Ministerstvo životního prostředí předložilo během jednání vlády v Jablonci nad Nisou aktuální informace o dotačních programech realizovaných v Liberec ...

Ministryně obrany pokračuje v cestách po podnicích českého obranného průmyslu, první zastávkou byla liberecká Modelárna Liaz

Ministryně obrany Jana Černochová pokračuje i v roce 2024 ve svých cestách po podnicích českého obranného průmyslu. Včera navštívila dvě společnosti v ...

Zapni mozek, vyřeš problém, vyhraj! Liberec Ideathon otevřel registrace soutěžícím

Již počtvrté e stane líhní nových studentských projektů s ambicí rozvíjet kraj pod Ještědem projekt Liberec Ideathon. Cílí na studenty středních škol ...

Liberecký kraj poskytne turistickým oblastem miliony. Chce zlepšit nabídku pro návštěvníky

S pěti turistickými oblastmi spolupracuje v rámci rozvoje cestovního ruchu Liberecký kraj. Jsou jimi Český ráj, Jizerské hory, Krkonoše Lužické hory a ...





Úterý 19.3.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes