LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Nejčastější problémy ve vazebních věznicích? Nedostatek soukromí, málo světla i vzduchu

03.11.2022
Při systematických návštěvách pěti vazebních věznic sledovali zaměstnanci Kanceláře veřejného ochránce práv, v jakých podmínkách obvinění žijí. Zjišťovali také, jak mají jednotlivé věznice nastavená pravidla pro nejrůznější situace při výkonu vazby. Aktuální souhrnná zpráva z těchto návštěv přináší unikátní nezávislý pohled na stav této části vězeňství. Obsahuje řadu doporučení pro samotné vazební věznice i Generální ředitelství vězeňské služby. Návštěvami zařízení, kde se nacházejí lidé omezení na osobní svobodě, přispívá ombudsman k jejich ochraně před špatným zacházením.
Ilustrační snímek | Foto: Vězeňská služba ČR
Přímo špatné zacházení s obviněnými veřejný ochránce práv během série návštěv vazebních věznic nikde nezaznamenal. Přesto mají věznice co zlepšovat. Velkým tématem ve všech pěti zařízeních bylo soukromí a zachování důstojnosti lidí ve vazbě. Ti jsou sice v rámci vyšetřování dočasně omezení na osobní svobodě, ale až do pravomocného rozsudku na ně právo pohlíží jako na nevinné. Od toho se musí odvíjet i hodnocení podmínek jejich pobytu ve vězení.

Za zásadní narušení soukromí považuje ombudsman používání kamer na celách. Ty měly nainstalované ve dvou navštívených věznicích. "Sledování obviněných v celách by mělo být zcela výjimečné. Ospravedlnitelné je po individuálním posouzení pouze v případech, kdy hrozí, že by si obviněný mohl ublížit nebo dokonce sáhnout na život," vysvětlil právník Milan Svoboda, který v Kanceláři ombudsmana působí jak garant pro oblast vězeňství.

Zvláštní pravidla by měla platit i pro pořizování videozáznamů z místností, kde obvinění podstupují důkladné osobní prohlídky. "Tyto záznamy sice mohou přispět k ochraně bezpečnosti zaměstnanců věznice i obviněných při prošetřování stížností či incidentů, ale musí být jasně daná pravidla, kdo a kdy se k videu může dostat. V některých navštívených věznicích přitom přenášeli video z osobních prohlídek živě na dozorčí stanoviště, kde je mohla zahlédnout řada různých lidí. To je nepřiměřený zásah do důstojnosti obviněných," shrnul Svoboda. Už dříve ombudsman popsal příklad dobrého zacházení s videozáznamy z prohlídek ve věznici Světlá nad Sázavou. Podle vnitřního předpisu se tam k videozáznamům uloženým v zabezpečeném počítači v uzamčené místnosti dostanou jen tři lidé. Každý přístup k videím je zpětně dohledatelný.

Důstojnost lidí ve vazebních věznicích narušuje podle zjištění z návštěv i nevhodné prostředí. Častým problémem je nedostatek soukromí na toaletách. Například v jedné z věznic měla toaleta v kulturní místnosti kolem sebe jen nízkou zídku do výšky pasu, ostatní tak mohli na člověka na toaletě vidět. Jinde zas měli místo dveří u WC jen plastový závěs.

Na psychiku obviněných má negativní dopad také nedostatek denního světla na celách a omezená možnost větrání. Obvinění si stěžovali na dusno na celách, zároveň museli i během léta v historických budovách celodenně svítit.

Věznicím se také stále nedaří naplňovat pravidlo, že všichni obvinění musí mít možnost trávit minimálně osm hodin denně mimo svou celu. Tento čas by měli využívat k různým smysluplným aktivitám jako je práce a vzdělávání nebo sportovní, kulturní a jiné volnočasové aktivity. Vzhledem k tomu, že české věznice nezajišťují zaměstnávání obviněných, nedostanou se vazebně stíhaní mimo cely ani za prací. Bez zaměstnání během výkonu vazby navíc obvinění zcela přicházejí o příjem a ztrácejí možnost platit běžné výdaje, jako je nájem bytu nebo jiné pravidelné náklady. Nezaměstnávání současně ohrožuje i celou rodinu obviněného v situaci, kdy obviněný byl a je hlavní výdělečnou osobou.

Přes všechny zjištěné nedostatky se za posledních deset let podařilo ve vazebních věznicích i leccos změnit. Zlepšily se materiální podmínky a prostředí. Na celách bývá civilnější vybavení jako například dřevěný nábytek místo kovových skříní a postelí. Obvinění také mají k dispozici víc telefonních přístrojů a kontakt s vnějším světem je tak pro ně jednodušší. Ceny telefonních hovorů se navíc významně snížily. Některé věznice využívají i elektronickou komunikaci jako jsou hovory přes Skype.

Souhrnnou zprávu z návštěv vazebních věznic poslal ombudsman generálnímu řediteli Vězeňské služby a ministru spravedlnosti. Dostanou ji i všechna zařízení pro výkon vazby a mohou z ní podobně jako navštívené vazební věznice čerpat podněty ke zlepšení podmínek pro obviněné.

Zdroj: Veřejný ochránce práv
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji. Jde o úsek mezi ulicí Litoměřická a silnicí II/262. Z průtahu městem by měl odvést část ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionů korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, nejvyššího vrcholu Jizerských hor. ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...

AČR: Skutečná radioaktivita a nepřátelská léčka. Na Liberecku proběhl neobvyklý výcvik chemiků

Na současné hrozby a operace po aktivaci článku 5 Washingtonské smlouvy se zaměřilo nedávné cvičení libereckých chemiků. Za účasti více než stovky voj ...





Sobota 20.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes