LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Dokonalé léto na chalupě? Zkuste tato doporučení

26.08.2022
Trávíte pravidelně část léta na chalupě? Máme pro vás několik užitečných tipů, jak si letní dny ještě více zpříjemnit. Zažijete dokonalé léto, na které budete dlouho vzpomínat.
Ilustrační snímek | Zdroj: Pexels.com

1) Dejte sbohem nepříjemnému hmyzu


Na venkově je krásně až na jednu výjimku - všude přítomný nepříjemný hmyz. S tím se samozřejmě přes den musí počítat, není ale nic horšího než strávit celou noc v přítomnosti komárů. Proto minimálně v ložnici instalujte sítě proti hmyzu do oken a v místnosti nechte zavřené dveře. Jde o jednoduchou vychytávku, díky které už zde budete mít od hmyzu pokoj.

Při večerním vysedávání zase může pomoct hořící oheň nebo alespoň zapálená svíčka. Pro hmyz jde o velké nebezpečí pro jeho křehká křídla a bude se od ohně držet dál. Ještě lepší volbou je repelentní svíčka, která hmyz odpudí i z okolí.

Vhodnou volbou je také umístit letní posezení dále od kvetoucích a plodících stromů a keřů. Často vídáme posezení například pod jabloní, což opravdu není vhodná volba. Vosy se zde totiž doslova shlukují.

2) Naučte se správně větrat


Necháváte v chalupě přes den okna otevřená dokořán a nemovitost je tak po celý den zcela průchozí? Sice jde o praktický krok z hlediska pohodlí během dne, nicméně během horkých letních dnů do chalupy zbytečně pouštíte teplo. Zejména starší stavení poměrně dobře udržují chládek. Necháte-li tedy dveře a okna přes den zavřené, budete mít skvělé útočiště pro ochlazení a příjemný spánek. Větrejte tedy nejlépe až po setmění, resp. při ulehnutí.

3) Příjemně strávený společný čas je k nezaplacení


Rozhodně vám nechceme zakazovat internet či další moderní techniku. Je ale škoda sedět na chalupě celé dny u telefonů a počítačů. Místo toho si raději zahrajte společenskou hru, zajděte si na procházku do lesa nebo vymyslete zajímavou soutěž. Skvělou volbou je i přespání přátel či příbuzných.

Zkrátka se snažte k životu na chalupě přistupovat trochu jinak než po zbytek roku. Vzájemně se jeden druhému otevřete, zasmějte se nebo si třeba postěžujte. Ani v jednom případě nebudete svého rozhodnutí litovat.

4) Nezapomeňte na dobré jídlo


Máte-li kolem chalupy prostor, minimálně část je vhodné vyčlenit pro vlastní ovoce, zeleninu a bylinky. Ty pak můžete využít pro vaření a grilování. Není nad to připravit si dobré jídlo z vlastních zdrojů. Stejně tak můžete na venkově narazit na zajímavé farmářské prodejny a další lokální suroviny. Třeba čerstvý pstruh na grilu s trochou domácího tymiánu a dobrým chlebem z místní pekárny je skvělým tipem na zdravé a chutné české jídlo. Ještě druhý den se budete olizovat.

5) Pomohou i chytré spotřebiče


Pamatujte na čas, který na svém letním sídle naopak nestrávíte. Opuštěné chalupy jsou bohužel oblíbeným cílem nevítaných návštěvníků, kteří zde zcizují cenný majetek.

S chytrou domácností můžete sami instalovat do nemovitosti pohybové senzory či kamery. Nejde ale jen o lupiče, vhodnou volbou je detektor kouře či plynu. Během své nepřítomnosti budete mít dokonalý přehled o tom, co se na chalupě děje. Pomohou i preventivní opatření, jako jsou nálepky upozorňující na monitorování či kvalitnější dveře a zámky. Nemovitost a její vybavení si také nezapomeňte pojistit. Pokud dojde na nejhorší, náplastí bude alespoň plnění od pojišťovny.

Autor: eVisions Advertising s.r.o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Nejoblíbenější loterií v Česku je stále Sportka a Eurojackpot. Milionové výhry si od Sazky odneslo vloni 382 lidí

Sazka v uplynulém roce opět pomáhala plnit sny. Ze sázejících v loteriích a losech vzešlo 382 milionářů, nejvyšší výhru v Eurojackpotu ve výši 234 900 ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Čtvrtek 25.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes