LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Při stěhování na druhý konec republiky vám může pomoci internet

05.08.2022
Vyřizování nezbytných záležitostí, které jsou spojené se stěhováním, je dnes mnohem jednodušší. Celá řada věcí se dá vyřídit online cestou.
Ilustrační snímek | Zdroj: pxhere.com

Při stěhování na druhý konec republiky vám může pomoci internet


Stěhovat se můžeme z mnoha důvodů. Jedním z nich je odchod za novým zaměstnáním. Dnes je to naprosto běžná záležitost a už dávno neplatí, že se člověk v jednom městě narodí, vystuduje, založí rodinu a prožije i své stáří.

- Velký vliv mají na stěhování za prací také celkem značné rozdíly v pracovních nabídkách a ohodnocení konkrétních profesí.

- Jiný plat nabízejí velká města a jiný dostanete v menších obcích.

Je ale celá řada zaměstnání, která se dají vykonávat prakticky odkudkoliv. Stačí k nim pouze mobilní telefon, internet a dostatečné schopnosti. Pak můžeme nové působiště vybírat podle jiných kritérií.

- Rozdíly mezi jednotlivými kraji či okresy nejsou pouze v pracovních nabídkách, ale také v cenách nemovitostí.

- Byt, za který v hlavním městě zaplatíte několik milionů, může být v jiných částech naší republiky za několik set tisíc.

Nové, a hlavně vlastní bydlení, by tak nemělo být vůbec problematické. Hypotéka, která nepřesáhne ani jeden milion, se dá docela dobře za několik let splatit. Nový domov si také nezapomeňte pojistit. Včasné pojištění vám může ušetřit mnoho pozdějších starostí.

Na některé záležitosti je třeba myslet včas


Před samotným nastěhováním do nového bytu je nutné zařídit celou řadu věcí. Některé se mohou odložit na první dny po nastěhování. Můžete tak ale přijít o část pohodlí a komfortu. Nezbytné je nahlášení změny trvalého pobytu. Je to velice jednoduché. Stačí zajít na místní úřad a tam prostě změny nahlásit. Automaticky se tak ruší předešlé místo trvalého pobytu.

- Změnu je také nutné nahlásit na všech důležitých úřadech.

- K těm patří zdravotní pojišťovna, ČSSZ.

- U žadatelů o zaměstnání, kteří jsou vedeni na Úřadu práce, je třeba tyto změny nahlásit i zde.

- Pro podnikatele platí povinnost hlášení na Živnostenském a Finančním úřadě.

O komfort a pohodu na samém začátku bydlení by vás mohlo připravit prodlení při zajištění dodavatelů energií. I to je tedy třeba vyřešit zavčasu. V současné době není problém vše vyřídit i v případě, že se stěhujete na druhý konec republiky. Téměř vše se dnes dá vyřídit online cestou. Připojení k internetu má s dodavateli energií jednu společnou věc. A tou je lhůta, kterou budete muset čekat. U energií to mohou být až tři měsíce. Na internet si počkáte většinou do prvního dne následujícího měsíce. Možným řešením je i internet v mobilu, stačí si vybrat mobilní tarif s neomezenými daty.

Přechod k jinému lékaři není problém. Stačí ho jen najít


Další nezbytností, kterou budete muset vyřídit, je hledání lékařů. A to nebude vždy jednoduché. Informace o lékařích, kteří přijímají pacienty, si můžete najít předběžně ještě v klidu svého minulého působiště. A v tom novém už je jen obejít a nahlásit se. Ostatní starosti můžete nechat na lékaři.

- Svého bývalého lékaře nemusíte vůbec kontaktovat.

- Karty a ostatní vaši dokumentaci si nový lékař vyžádá sám.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Nejoblíbenější loterií v Česku je stále Sportka a Eurojackpot. Milionové výhry si od Sazky odneslo vloni 382 lidí

Sazka v uplynulém roce opět pomáhala plnit sny. Ze sázejících v loteriích a losech vzešlo 382 milionářů, nejvyšší výhru v Eurojackpotu ve výši 234 900 ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Čtvrtek 28.3.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes