LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Liberecký kraj jako první veřejná instituce použil v e-aukci hodnotící kritérium náklady životního cyklu

04.10.2016
Po úspěšném nákupu velkokapacitních automatických praček zrealizoval Liberecký kraj počátkem září prostřednictvím elektronické aukce také centrální nákup myček. Čtyři krajské domovy seniorů mohou pořídit devět profi myček za 519.981 Kč. Hodnotícím kritériem e-aukce byly náklady životního cyklu přístroje včetně DPH. Liberecký kraj je první veřejnou institucí, která toto kritérium zvolila.
Ilustrační snímek | Foto: Liberecký kraj
Informace o připravované aukci Liberecký kraj uveřejnil na svých stránkách. Následně bylo vyzváno 14 dodavatelů k podání nabídky, přičemž elektronické aukce se následně zúčastnili 4 z nich. Hodnotícím kritériem byly náklady životního cyklu přístroje včetně DPH, a to za každé zařízení samostatně.

"Náklady životního cyklu byly vypočítány ze součtu konečné ceny a nákladů na spotřebu vody a elektrickou energii za běžný tříminutový mycí program za období čtyř let. Konečná cena představuje cenu za položku, tedy jednu myčku, včetně DPH, dopravu do sídla příspěvkové organizace, případnou demontáž stávajícího zařízení, instalaci a připojení, zprovoznění stroje a zaškolení obsluhy," vysvětluje ekonomický náměstek Marek Pieter.

Vzorec pro výpočet nákladů životního cyklu
NŽC = konečná cena * počet ks + (spotřeba vody v litrech * počet mycích cyklů * cena vody v Kč * počet ks) + (příkon v kW * délka mycího cyklu v hodinách * počet mycích cyklů * cena el. energie v Kč * počet ks)

Vyvolávací cena myček byla stanovena ve výši 577. 996 Kč vč. DPH. Nabídkové ceny následně klesly celkem na částku 519.981 Kč vč. DPH. "U některých položek byly nejlépe vyhodnoceny myčky s nejnižší cenou, které měly také nejnižší spotřebu. Vzhledem k tomu, že jsme využili jako hodnotící kritérium náklady životního cyklu, tak byla také u jedné položky vyhodnocena jako nejvhodnější nabídka myčka s nejvyšší nabídkovou cenou. Tato myčka však z dlouhodobého hlediska, období 4 let, měla nejnižší spotřebu energie, ale i vody," říká náměstek Pieter.

Kritérium nákladů životního cyklu bylo v tomto případě zvoleno kvůli častému používání přístrojů a tím i následné možné úspory energií a vody. "Výběr nejlevnějšího přístroje neznamená vždy nízké náklady při jeho používání," dodává Pieter.

Přípravu a průběh elektronické aukce bude Liberecký kraj prezentovat na 12. ročníku eBF - mezinárodní konferenci o elektronizaci nákupu a veřejných zakázek. Ta se uskuteční 9. - 11. listopadu 2016 v Ostravě.

V nejbližší době chystá Liberecký kraj elektronickou aukci na centrální nákup gastronomických technologií do kuchyní domovů seniorů v Libereckém kraji. Nově také připravuje e-aukci na stavební práce, v rámci kterých budou vyměněny vstupní dveře v Domově důchodců Jablonecké Paseky.

Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných míst

Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2023 celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022. Po ...

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náro ...

Horská služba zasahovala v létě nejčastěji v historii

Horští záchranáři mají za sebou dosud nejnáročnější letní sezonu, kdy zasahovali v průměru 14krát denně. Díky rozsáhlé obměně techniky, rekonstrukcím, ...





Pátek 29.3.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes