LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Lokální výrobky i udržitelný rozvoj podpoří Liberecký kraj dvěma miliony korun

02.02.2022
Podpora lokálních výrobců a jejich regionálních produktů, ale i naplňování zásad udržitelného rozvoje. Tyto oblasti opět podpoří dva dotační programy Libereckého kraje, jejichž vyhlášení a podmínky schválili krajští radní. V obou čekají na žadatele dva miliony korun.
Foto: kraj-lbc.cz
První z nich je program 2.5 - Podpora regionálních výrobků, výrobců a tradičních řemesel. V něm je vyhrazeno 1,4 milionu korun.

"Je zaměřený na podporování regionálních produktů, místní výroby a místních obchodních spotřebitelských vztahů, využívání potenciálu tradičních specifických výrob a řemesel, dále na podporu osvěty a zvýšení informovanosti o významu a kvalitě místních potravin, výrobků a služeb," popsal Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Žádat mohou právnické a fyzické osoby, které jsou nositeli značek místní produkce - Regionální produkt Český ráj, Regionální produkt Jizerské hory, Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj, Krkonoše - originální produkt - nebo jsou držiteli ocenění Výrobek roku Libereckého kraje, Regionální potravina Libereckého kraje, Nositel tradice lidových řemesel či Mistr tradiční rukodělné výroby.

Zároveň musí mít sídlo nebo provozovnu na území Libereckého kraje. Žadatelé mohou zasílat žádosti o poskytnutí dotace od 28. března do 11. dubna tohoto roku. Účelovou neinvestiční dotaci lze využít na projekty provedené v období od 1. července tohoto do 30. června příštího roku.

Druhý program nese název 2.6 - Podpora místní Agendy 21 a na žadatele v něm čeká 600 tisíc korun. "Jeho účelem je popularizace a propagace konceptu udržitelného rozvoje, který chceme přenášet v konkrétních projektech do obcí, měst, mikroregionů, místních akčních skupin, podnikatelských subjektů i nestátních neziskových organizací v Libereckém kraji. Program je také zaměřen na podporu zapojování veřejnosti do plánování rozvoje regionu," přiblížil Ulvr.

Termín zasílání žádostí o dotace pro obce a jejich dobrovolné svazky, obecně prospěšné společnosti, právnické osoby vykonávající činnost školy nebo školského zařízení, podnikatelské subjekty, spolky, nadace a ústavy je od 28. března do 20. dubna letošního roku.

Povinnou přílohou žádosti o dotaci mají být podle nového zákona informace o skutečném majiteli právnické osoby formou úplného výpisu platných údajů. Pro žadatele bez datových schránek by bylo složité zajistit si výpis prostřednictvím soudu tak, aby byli schopni přílohu v termínu pro předkládání žádostí doložit. To by znamenalo vyřazení jejich žádosti.

Ministerstvo financí proto vydalo stanovisko, na jehož základě v některých případech postačí výpis částečný. Liberecký kraj se však rozhodl nepostupovat podle stanoviska ministerstva, neboť není v souladu se zněním zákona, jež jednoznačně hovoří o výpisu úplném.

"Liberecký kraj proto žadatelům výrazně pomůže. Pro ty, kteří nedoloží úplný výpis z evidence skutečných majitelů, jej administrátoři jednotlivých dotačních titulů zajistí. Nedoložení úplného výpisu proto nebude důvodem k vyřazení žádosti o dotaci," upřesnil Ulvr.

"Budeme žádat úpravu legislativy, která nyní v praxi znamená zbytečnou administrativní zátěž pro všechny žadatele tak, aby z něho byly vyjmuty spolky," dodal hejtman Martin Půta.

Zdroj: Liberecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků s důrazem na zdravotní nezávadnost. Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů totiž ...

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Liberec ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionů korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, nejvyššího vrcholu Jizerských hor. ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...





Středa 24.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes