LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Do nových domovů v Jestřebí se stěhují klienti. Náročná transformace tamního ústavu končí

17.12.2021
ČESKOLIPSKO - Domov Sluneční dvůr v Jestřebí je druhým krajským zařízením v Libereckém kraji, ve kterém došlo k úplnému dokončení procesu transformace. Začala v roce 2007 a na konci roku 2021 se ji povedlo dovést do zdárného cíle. Nyní domov čeká už jen na nastěhování svých nových obyvatel.
Foto: kraj-lbc.cz
"Dokončení domova v Jestřebí je jedním z vrcholů transformace, která byla náročným procesem z hlediska časového i finančního. Z jednoho ústavního zařízení vznikly čtyři nové, skutečné domovy pro hendikepované osoby. Z tohoto mám radost a v transformaci dalších zařízení pokračujeme. V nejbližších době začne stavba dalších domovů, APOSS v Nové Vsi a v TEREZA v Semilech," říká Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Nové zařízení poskytuje sociální službu domova pro osoby se zdravotním postižením dospělým osobám s mentálním a kombinovaným postižením.

"Služba byla před transformací poskytována v Jestřebí u České Lípy, v areálu, kde žila většina klientů v klasickém ústavu. Smyslem transformace je odstranit dojem nemocničního prostředí či vězení a proměnit ústavy v zařízení, která více podporují klienty. Nově žijí ve více domáckém prostředí, s podporou odborného personálu, v přirozeném sociálním prostředí a jsou zapojováni do běžného způsobu života většinové populace i místní komunity," vysvětluje Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro sociální věci.

V nových domovech uživatelé žijí ve skupinových domácnostech po 6 osobách, každý má vlastní pokoj. Obyvatelé domova mají k dispozici společný obývací pokoj, kuchyň, sociální zázemí a prádelnu. V rámci nové koncepce služeb jsou klienti podporováni k větší samostatnosti a jsou zapojováni do běžných aktivit každodenního života, jako je vaření, praní, nákupy a další.

V Jestřebí nyní stojí nový jednopodlažní objekt, se třemi vzájemně propojenými domovy. Každý z těchto domovů je samostatnou domácností pro 6 klientů Domova Sluneční dvůr. Původní tři domky v areálu byly naopak zbourány. Rekonstrukcí prošla pouze dvoupatrová budova, která poskytne zázemí pro vedení domova a prostory pro provozování centra denních aktivit pro klienty Domova Sluneční dvůr. K těmto dvěma hlavním objektům byly v rámci stavby vybudovány potřebné přípojky elektřiny, vody a kanalizace apod.

"Projekt Domov Sluneční dvůr v Jestřebí patří k významným investicím kraje, již se povedlo poměrně rychle uskutečnit, a to i přes potíže s podložím, které komplikovalo založení stavby. I proto považuji za úspěch, že se demolice i stavba provedly vcelku rychle. Stavba začala v květnu 2020 a skončila v říjnu 2021," poznamenal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Celkové náklady na výstavbu nových domovů a rekonstrukci objektu pro denní centrum a vedení domova v Jestřebí činí 74.273.790,93 korun.

"Pro financování projektu byla využita evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu a dotace ze státního rozpočtu, což pokrylo 90% celkových nákladů (57.989.983,86 Kč). Zbývající část nákladů financoval Liberecký kraj ze svého rozpočtu," doplnil Jiří Ulvr, radní pro řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.
Zdroj: Liberecký kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků s důrazem na zdravotní nezávadnost. Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů totiž ...

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Liberec ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionů korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, nejvyššího vrcholu Jizerských hor. ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...





Čtvrtek 25.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes