LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Komín na Brandlu v Jablonci nad Nisou půjde k zemi už tuto sobotu

23.09.2021
Komín bývalého teplárenského areálu v Jablonci nad Nisou půjde tuto sobotu (25. 9.) dopoledne k zemi. Betonový monolit o váze deset tisíc tun bude odstřelen za přísných bezpečnostních opatření.
Foto: mestojablonec.cz
Uzavřenou zónu bude od 7 do 12 hodin strážit 13 hlídek bezpečnostních složek včetně psovodů. Demolici komína i celého areálu Brandlu včetně likvidace odpadu za 1,5 milionu korun zajistí liberecké zastoupení společnosti Metrostav.

V Jablonci se v sobotu definitivně uzavře jedna průmyslová etapa


Jablonecké teplárenství rezonovalo v médiích v době před deseti lety jako nejdražší v republice. Aby se město této nelichotivé nálepky zbavilo, odkoupila v roce 2013 radnice většinový balík akcií tehdejší společnosti JTR. "Vedení města přebíralo teplárnu s úmyslem ji zachovat a umožnit občanům Jablonce ekologické a ekonomické vytápění. V letech 2015-2016 došlo k revitalizaci soustavy centrálního zásobování teplem a její přeměně na moderní ekologickou společnost s pevnými ekonomickými základy, s níž se dnes můžeme chlubit," říká Jiří Čeřovský, primátor statutárního města Jablonec nad Nisou. Rozsáhlý teplárenský areál na Brandlu se stal po revitalizaci nepotřebným a nevyužitelným, bylo tedy rozhodnuto o jeho demolici, a město tak získá prostor pro další průmyslový rozvoj.

Demolice ikonického komínu je prestižní záležitostí


"Celkové náklady na demolici areálu by neměly překročit 1,5 milionu korun, přičemž největší část financí spolkne likvidace odpadu," uvádí Boris Pospíšil pověřený vedením Jablonecké energetické. Dodavatelem demoličních prací je liberecké zastoupení společnosti Metrostav. "Metrostav není jen metro, mosty, nemocnice a tunely, ale i mnoho významných regionálních staveb. Demolice nejvyššího komínu v Libereckém kraji je proto pro nás nejen výzvou, ale protože si uvědomujeme, co tato ikonická stavba pro Jablonečáky znamená, tak samozřejmě i velmi prestižní záležitostí," říká Jan Syrůček, ředitel oblastního zastoupení Metrostav v Liberci.

Pád k zemi za 7 vteřin, likvidace odpadu je prací na měsíce Na odstřel komína o váze deset tisíc tun padne téměř 90 kg dynamitu. "Na komíně je předem připraven destrukční vrt, který se spolu se speciální technikou postará o to, aby komín spadl požadovaným směrem. V tomto případě na již nevyužívané budovy teplárenského areálu, čímž dojde i k jejich demolici. Samotný pád komína k zemi bude trvat asi sedm vteřin od odstřelu," popisuje za Metrostav Vladimír Pravda, hlavní střelmistr celé akce. Kromě destrukčního vrtu je v masivu komína přes dvě stě menších vrtů, a to jak z vnitřní, tak z vnější strany. Do každého z nich přijde 30 gramů dynamitu.

Likvidace sutin potrvá několik měsíců. "Zájmem Metrostavu samozřejmě je, zlikvidovat odpad co nejdříve. Předpokládaná doba je cca čtyři měsíce, vzhledem k tomu, že je již konec září, bude hodně záležet na tom, co nám dovolí klimatické podmínky," uvádí Jan Syrůček. Veškerý odpad, který demolicí areálu vznikne, jedná se se zejména o ocel a beton, projde tříděním a recyklací. Beton se rozdrtí na štěrk a nevyužitelný či nebezpečný odpad bude zlikvidován v souladu s předpisy Ministerstva životního prostředí.

Omezení v době odstřelu komínu

- Autobusy MHD: průjezd spojů bude umožněn bez omezení vyjma krátkého časového úseku při odstřelu. Zastávka Brandl nebude uzavřena.

- Vlaky ČD: průjezd spojů bude umožněn bez omezení, stanice však bude od cca 7:00 h až do provedení odstřelu uzavřena.

- Průjezd vozidel ulicí Liberecká: průjezd pro automobilovou dopravu bude mezi 7:00 h až do provedení odstřelu uzavřen. Uzavírka neplatí pro vozidla HZS, Policie a Záchranné služby.

- Vstup osob: do uzavřené oblasti bude od cca 7:00 h až do provedení odstřelu zakázán.

- Provoz dronů: je z bezpečnostních důvodů v uzavřené oblasti je vyloučen.

- Videozáznam z demolice: včetně přípravných prací bude po odstřelu zveřejněn na Facebooku Metrostav a na kanálu YouTube.

V rámci vlastní bezpečnosti prosím dbejte pokynů členů realizačního týmu, nevstupujte do ohrožené oblasti. V ohrožené oblasti hrozí významné riziko ohrožení zdraví či života odletujícími kusy částí demolovaných betonových konstrukcí!

Jablonec je jedničkou v zelené energetice v ČR


Jablonecká energetická nyní dodává teplo do více než 4 000 domácností a desítek i institucí a podnikatelských subjektů v Jablonci nad Nisou, odběratele má také v Liberci a Rychnově u Jablonce. Díky revitalizaci výrazně klesla cena tepla a výrazné zdražování se nechystá ani nyní, kdy dramaticky stoupá cena plynu. "Projekt revitalizace, který se dlouho připravoval ve spolupráci s odborníky na energetiku, umožňuje Jablonci další rozvoj moderních technologií v souladu s trendy 21. století typu kogenerace nebo fotovoltaika. Nadále usilujeme o to, aby se i v oblasti teplárenství Jablonec nad Nisou stal energeticky úsporným městem. Již nyní jsme díky kogeneračním jednotkám nejzelenější dodavatel systému CZT v České republice," vysvětluje Milan Kouřil, předseda představenstva Jablonecké energetické.

Zdroj: Město Jablonec nad Nisou
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků s důrazem na zdravotní nezávadnost. Některé materiály používané k výrobě těchto povrchů totiž ...

Ředitelství silnic a dálnic začalo stavět další část obchvatu České Lípy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Liberec ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionů korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, nejvyššího vrcholu Jizerských hor. ...

Hračka Jeepu na baterie představuje vážné riziko, zjistila inspekce

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko pro životní prostředí. Jde o výrobek Hračka ...





Středa 24.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes