LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Za pronájem bytu v Pardubicích si můžete říct o 10 % víc než loni. Víte, jak správně postupovat při vzniku i při ukončení nájemního vztahu?

03.04.2021
Zájem o pronájmy bytů v Pardubicích rok od roku roste. Pokud ve městě nějaký byt vlastníte, je to pro vás zřejmě dobrá zpráva. Jestliže ho nepotřebujete pro sebe, pak vás jistě bude zajímat, že za jeho pronájem můžete letos požadovat klidně o 10 % vyšší částku než v roce 2020. Měli byste však vědět, jak při pronájmu správně postupovat a také jak se připravit na situaci, kdy budete svou nemovitost přebírat zpět. Společně se na to podívejme.
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID

Pronájem bytu vám vydělá opět o něco víc


Díky dlouhodobě poddimenzované výstavbě a stabilně vysokému zájmu investorů je u nás nemovitostí určených k bydlení nedostatek. To vede k jejich neustálému zdražování. Čím dál více lidí si kvůli vysokým cenám nemůže dovolit vlastní střechu nad hlavou. Vlivem toho roste poptávka po pronájmech a podle některých odborníků z realitní branže bude tento trend pokračovat i do budoucna. Spolu s rostoucí poptávkou pochopitelně stoupají také činže. Na Pardubicku se meziroční nárůst průměrného nájmu pohyboval lehce nad devíti procenty.

Pokud tedy nabídnete váš byt k užívání někomu jinému, určitě se vám to vyplatí. Můžete vydělat zase o něco víc než minulý rok!

Pardubice - výběr z inzerce nájemních bytů (01/2021)


Bez řádné smlouvy si říkáte o malér


Než svoji nemovitost svěříte cizímu člověku, musíte vše důkladně připravit. První krok by měl být naprostou samozřejmostí. Byt je třeba uvést do optimálního stavu. Nechte ho vymalovat a vybavte ho alespoň základními věcmi. To se snad rozumí samo sebou, že nebudete nabízet "nekvalitní zboží"? Pokud je to nutné, pusťte se klidně i do větší rekonstrukce. Nejenže pak snáze seženete nájemníka, ale můžete si říci o vyšší činži a vložené peníze se vám postupně vrátí. Nyní se ale věnujme spíše přípravě dokumentů, kterými vznikající nájemní vztah uvedete do souladu s platnými pravidly. Řeč je tu o regulérní nájemní smlouvě a také o tzv. předávacím protokolu. Jedině tyto listiny, které by měly být sepsány s maximální pečlivostí, vám totiž mohou dát solidní záruku, že se místo pravidelného měsíčního příjmu nedočkáte jen nepříjemností. Jak postupovat?

Smlouva, předávací protokol a "exekuční doložka"


Jak by měla vypadat kvalitně připravená nájemní smlouva? Co v ní být musí a na co se rozhodně nevyplácí zapomenout? Co bývá obsahem předávacího protokolu a k čemu vám může být dobrá tzv. exekuční doložka? Na tyto důležité otázky související se vznikem vztahu "majitel - nájemník" se teď pokusíme ve stručnosti odpovědět.

SMLOUVA - musí bezpodmínečně obsahovat několik základních údajů. Patří k nim především jména zúčastněných. Důležitá jsou také rodná čísla a to navzdory faktu, že se někde od jejich užívání pomalu ustupuje. Díky užití jmen a rodných čísel nemůže v budoucnu nastat problém v jednoznačné identifikaci účastníků smlouvy. Musí v ní být také přesně specifikováno, jaká nemovitost je předmětem pronájmu (adresa, číslo bytu). Vynechat nelze výši činže ani způsob a termín její úhrady. Chcete-li sjednat smlouvu na omezenou dobu (tzv. na dobu určitou), musíte uvést, kdy platnost dokumentu končí. Nezapomeňte zaznamenat také výši kauce určené k úhradě případných škod způsobených nezodpovědným užíváním vaší nemovitosti!

PŘEDÁVACÍ PROTOKOL - díky sepsání této listiny předejdete budoucím neshodám a nedorozuměním. Do protokolu uveďte co nejpřesnější popis toho, v jakém stavu se v okamžiku předání nemovitost nalézá. Díky tomu nebude například pochyb, zda byly dveře do koupelny už rozbité nebo jestli k tomu došlo později. Týká se to samozřejmě také veškerého vybavení, které bude nájemníkovi k dispozici. Nedílnou součástí tohoto dokumentu by měl být rovněž stav všech měřičů energií, který byl zaznamenán k datu předání.

EXEKUČNÍ DOLOŽKA - tzv. doložka přímé exekuční vykonatelnosti vám umožní vystěhovat neplatiče nebo jinak problémového člověka rychle a bez větší finanční újmy. Vyhnete se soudům a svůj byt můžete co nejdříve nabídnout jinému, snad solidnějšímu nájemníkovi.

Jak zajistit bezproblémové předání bytu?


Všechno má svůj začátek a svůj konec. Nájemní vztahy nevyjímaje. Bezproblémové převzetí bytu z rukou nájemníka ve chvíli, kdy se stěhuje jinam, nejlépe ošetříte už při sepisování smlouvy. Kromě základních údajů do ní proto uveďte vše, co vám předání bytu usnadní. Jde zejména o věci spojené s průběžnou údržbou. Musí být zřejmé, co má na starosti nájemník a co zůstává na vás. Povolili jste předem nějaké úpravy interiéru a chcete, aby bylo vše v původním stavu, až nemovitost opět převezmete? Zaznamenejte to do smlouvy! Chcete mít jistotu, že bude čerstvě vymalováno a uklizeno? Nezapomeňte to uvést ve smlouvě jako podmínku! A nepodceňte rovněž význam výpovědní lhůty!

Nabízíte novostavbu nebo máte k dispozici starší byt? A jak to bude s činží? Využijete toho, že nájmy v kraji stouply nebo víc chtít nebudete?


Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Škodlivý kód Rescoms nahrává záznamy přes mikrofon a webkameru

V únoru se v Česku vedle spywaru Agent Tesla a spywaru Formbook nově objevil škodlivý kód Rescoms. Tento malware se podobně jako spyware zaměřuje na odcizení našich dat a nabízí útočníkům řadu špionážních funkcí - kromě zaznamenávání stisků kláves, ...

Na co si dát pozor při instalaci fotovoltaických elektráren?

Nejen výkon a úspory, ale také požární bezpečnost by měli řešit všichni majitelé nemovitostí, kteří se rozhodnou na střechy instalovat fotovoltaické e ...

Rok 2024 bude v Česku Rokem motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Během roku budou po celé České republice probíhat zajímavé aktivity, díky kterým s ...

Nejoblíbenější loterií v Česku je stále Sportka a Eurojackpot. Milionové výhry si od Sazky odneslo vloni 382 lidí

Sazka v uplynulém roce opět pomáhala plnit sny. Ze sázejících v loteriích a losech vzešlo 382 milionářů, nejvyšší výhru v Eurojackpotu ve výši 234 900 ...

Zájem Čechů o koupací dovolené během zimních měsíců roste

V posledních letech jsme svědky rostoucího zájmu Čechů a Slováků o koupací dovolené během zimních měsíců. Podle aktuálních statistik serveru s nejširš ...





Úterý 23.4.2024
Liberecký kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes