LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Unikátní výstava architektury, skla a designu Bořka Šípka - Liberec

Kdy:
Sobota 13.12.2014 od 13:00 hod až 19.12.2014
Kde:
Databox Živý dům, Hrazená 903, Liberec
Pořadatel:
Účinkující:
Sdílet:

Exkluzivní výstava tvorby jednoho z nejvýznamnějších současných architektů a výtvarníků Bořka Šípka vznikla u příležitosti slavnostního otevření nového variabilního domu v Liberci nazvaného Databox Živý dům.

Stavba byla realizovaná podle Šípkových architektonických návrhů pro známý internetový portál Živéfirmy.cz. Krátkodobá výstava tak přináší návštěvníkům neopakovatelnou možnost prohlédnout si unikátní stavbu a tvorbu tohoto světově uznávaného umělce na jednom místě.

"Bořek Šípek je nejen významný architekt, designér a sklář, ale především výjimečná osobnost. I když jsou si všechny jeho obory působnosti velmi blízké, je obvykle nemožné je všechny propojit a prezentovat pod jednou střechou. Nám se to však povedlo, a to doslova pod jeho vlastní střechou," říká Daniel Peterka, zakladatel portálu Živéfirmy.cz, pro které byla budova navržena: "jsem moc rád, že pan Šípek s výstavou souhlasil a my máme jako první možnost představit liberecké veřejnosti průřez jeho díla formou výstavy."

Architektura, design i sklo pod jednou střechou Výstava je koncipovaná do tří částí a představí architektonické návrhy nejvýznamnějších staveb posledních let, designový nábytek a skleněné produkty z dílny Bořka Šípka v Novém Boru.

V zahraničí patří Šípek mezi nejznámější světové architekty současnosti, v České republice se však do povědomí veřejnosti dostal až v 90. letech, a to především jako hlavní architekt správy Pražského hradu, kdy na objednávku vytvářel díla pro bývalého prezidenta Václava Havla. Od té doby navrhl mnoho významných staveb u nás i zahraničí, jako jsou Databox Živý dům v Liberci, Palác Ehrlich v Plzni, či velký komplex budov v jihočínském městě Fo-šan. Tyto i další projekty jsou na výstavě prezentovány formou skic i trojrozměrných modelů.

"Dávám přednost architektuře před designem, tomu mocnému pocitu, který přichází, když se snažím lidem porozumět, mluvit s nimi, přetlačovat se s nimi při diskuzi, když jsem s nimi v kontaktu. Pro mě je architektura vytváření prostoru, je to moc pozitivně lidmi manipulovat. A v tom je architektura daleko mocnější než jakákoli jiná forma umění," prozrazuje architekt a designér Bořek Šípek.

Druhou velkou životní vášeň, mimo architektury, představuje v životě Bořka Šípka sklo. Šípek se práci se sklem věnuje již od svých 16 let a první zkušenosti získal už od svého nevlastního otce světoznámého sklářského výtvarníka Reného Roubíčka.

Sklářský průmysl patří v severočeském regionu mezi obory s dlouhou tradicí, na kterou navazuje i sklářské studio Bořka Šípka v Novém Boru. Velká část výstavy je proto věnována skleněným objektům a nabízí mimořádnou příležitost prohlédnout si díla, jako jsou mísy, vázy, sklenice svícny, karafy či speciální vánoční kolekce. Ty bude exkluzivně možné na místě i zakoupit.

"Pracovat pouze s jedním materiálem je vždycky omezující. Nicméně, sklo je pro mě důležitou součástí mého života. Je to moje vášeň i forma odpočinku. Je to materiál zosobňující křehkou krásu, čistotu, eleganci, ale zároveň nepoddajnost, neuchopitelnost. Sklo je magie, chlad i žár v jednom," vysvětluje Bořek Šípek.

Fotogalerie:

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



64,831972122192