LiberecDnes.cz
LiberecDnes.cz » Kalendář akcí » Detail akce

Přidávání akcí do kalendáře bylo dočasně pozastaveno.
Pokud chcete propagovat svoji kulturní akci formou PR článku v našem zpravodajství kontaktujte nás zde.

Giuseppe Verdi : LA TRAVIATA

Kdy:
Sobota 10.05.2014 od 19:00 hod
Kde:
Šaldovo Divadlo , Liberec
Pořadatel:
Sdílet:

Dáma s kaméliemi - příběh nejslavnější kurtizány.
V dubnu 1852 přijal Verdi objednávku na novou operu pro příští benátskou karnevalovou sezónu. Ještě půl roku poté, v říjnu 1852, však stále nebylo jasné, jaký námět se svým libretistou Francescem Piavem zvolí. Premiéra se přitom měla konat již na jaře. Zpoždění bylo zčásti způsobeno Verdiho velkým pracovním vytížením - dokončoval Trubadúra, jehož premiéra v Římě měla proběhnout ani ne dva měsíce před plánovanou premiérou opery pro Benátky. Teprve na začátku prosince se Verdi s Piavem rozhodli pro hru Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi - byla to tehdy horká novinka, od její premiéry v Paříži uběhlo jen několik měsíců. Původní název opery měl znít Amor e morte (Láska a smrt), což ovšem benátští cenzoři zakázali a Verdi s Piavem byli nuceni zvolit méně explicitní název La traviata (padlá žena).

Verdiho zaujal příběh ze současnosti a chtěl také, aby to byla skutečně opera z tehdejší doby, o tehdejších lidech a hrála se v současných kostýmech. Ani tento požadavek však u benátských cenzorů neprošel a příběh tragické lásky pařížské kurtizány a mladého šlechtice musel být posunut zpět na začátek 18. století. Opera vznikla v neuvěřitelně krátkém čase zhruba dvou měsíců.
Traviata se stala jednou z nejslavnějších Verdiho oper. I přes to, nebo právě proto, že hlavní role patří k nejobávanějším sopránovým partům vůbec.
Vstup: Od 110,- / do 320,-Kč

Upozornění: případné změny termínů akce a místa konání si ověřte na stránkách pořadatele !

Další akce v okolí



61,0671043396